‘Saisinpa jostain 100 000 metriä kangasta’ – Sisustustuotteet vaihtuivat suojatakkien valmistukseen

Lennol Oy:n toimitusjohtajan Pirjo Pystykoski-Sopasen työpäivä venähtää tänä keväänä helposti illan puolelle. Maaliskuussa tilanne oli täysin toinen. Koronakriisi ehti halvaannuttaa sisustusprojekteihin, -tuotteisiin ja pehmusteisiin keskittyvän yrityksen toiminnan.

Parikymmentä työntekijää piti lomauttaa suunnittelusta ja valmistuksesta. Nyt Jalasjärven keskustassa sijaitseva firma pyörii pian kahdessa ja puolessa vuorossa – myös lauantaina. Tekstiilialan osaajia on palkattu kymmenen lisää. Osa heistä ei mahdu tehdastiloihin riittävin koronaturvaetäisyyksin, vaan tekee töitä etänä omissa työtiloissaan.

“Heti, kun pääministeri Sanna Marin ilmoitti poikkeusoloista maaliskuussa, tuotteidemme tilauskanta alkoi laskea rajusti varsinkin projektimyynnissä. Tilanne on nyt vähän kohentunut”, Pystykoski-Sopanen sanoo. Sisustusmyynnille tärkeä kevätsesonki valmistujais- ja muine juhlineen oli menossa jokseenkin kokonaan ohi. Pian tekstiilialan yritykset alkoivat saada tiedusteluja eri viranomaistahoilta, voisivatko ne ryhtyä valmistamaan suojamaskeja ja -vaatteita. “Olin jo ehtinyt tutkiskella standardeja, joita kankailta niihin vaaditaan. Kolme viikkoa sitten näin, että kurikkalaisyritys Tella aloitteli valmistusta.”

Pystykoski-Sopanen otti yhteyttä toimitusjohtaja Liina-Maaria Lönnrothiin, jonka lakkeja valmistava Tella oy oli jo alkanut vaihtaa tuotantoaan suojatarvikkeisiin. “Kiitos Liina-Maarialle, hän tuli muutaman päivän päästä käymään. Meillä sattui olemaan 10 000 metriä suojatakkeihin soveltuvaa kangasta. Niinpä laitoimme valmistuslinjan viikossa pystyyn ja aloitimme valmistuksen. Me keskitymme Tellan suojatakkien hankintaan ja valmistukseen, Tella myyntiin.”

Pari viikkoa sitten valmistui ensimmäinen sairaalakäyttöön tarkoitettu takki. Tänään takkeja valmistuu 5000 viikossa, ja yhtä lukuun ottamatta kaikki lomautukset on peruttu. Lisää väkeä on tarvittu töihin. “Lomautuslaput ehtivät olla henkilökunnalla vain kaksi päivää kädessä. Tekijöitä on nyt yli kolmekymmentä, ja tilauksia olisi vaikka tuplamäärälle.” Lisäkäsien pestaaminen osoitti, että alan osaaminen ei ole hävinnyt, vaikka valmistusta on siirtynyt muualle. Työllistettyjen joukossa on neljä pienyrittäjää, joilla tekeminen omassa firmassa on kriisin takia loppunut.

Yritysten verkostoituminen on Pystykoski-Sopasen mukaan noussut uuteen kukoistukseensa, vaikka sitä on muutenkin vaalittu yrityksessä pitkään. Lennolin ison valmistuskapasiteetin ansiosta se leikkaa takkeja myös viidelle muulle yritykselle 2,5 vuorossa. Kauppatieteiden maisteri Pystykoski-Sopanen toivoo hartaasti, että Suomessa huomataan huoltovarmuusalan laajat talousvaikutukset. Julkisia hankintakriteereitä pitäisi hänen mielestään pohtia muutenkin kuin pelkällä hintaperusteella. “Tässähän säästyy merkittävä määrä työttömyys- ja sosiaalikorvauksia.”

Lähde: MT

Author: Tuula Pohjola