Ilmatieteen laitoksen tekemän selvityksen mukaan uuden sukupolven satelliittimittauksia voidaan hyödyntää ilmanlaadun, erityisesti typpidioksidin, alueellisen jakauman arviointiin Suomessa. Selvityksessä osoitettiin, että satelliittimittaukset vastaavat hyvin perinteisillä ilmanlaatuasemilla tehtyjä mittauksia.
Selvityksen mukaan typpidioksidin (NO2) pitoisuudet ovat Suomessa korkeimmillaan pääkaupunkiseudulla, mutta havaitut pitoisuudet ovat silti suhteellisen alhaisia esimerkiksi Keski-Eurooppaan tai Pietariin verrattuna. Typpidioksidi (NO2) on ilmansaaste, jonka pääasialliset lähteet ovat erilaiset polttoprosessit kuten polttomoottorit, teollisuus ja energiantuotanto. Tästä johtuen sen pitoisuudet ovat korkeimmillaan lähellä suuria asutuskeskuksia ja teollisuuslaitoksia.
Selvityksessä käytettiin uuden TROPOMI-satelliitti-instrumentin NO2-mittauksia, joiden avulla on ensimmäistä kertaa mahdollista erottaa esimerkiksi yksittäisten vilkkaasti liikennöityjen teiden päästöjä. ”Uuden sukupolven satelliittimittauksilla saadaan nyt entistä tarkempi kuva typpidioksidin alueellisesta jakaumasta Suomessa”, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Henrik Virta.
Typpidioksidin pitoisuuksien pitkäaikaista vaihtelua Suomen yllä tutkittiin käyttäen TROPOMIa edeltäneen suomalais-hollantilaisen OMI-instrumentin mittauksia. NO2-pitoisuuksien todettiin laskeneen vuodesta 2005 vuoteen 2018, mikä on samansuuntainen tulos muualla Euroopassa tehtyjen havaintojen kanssa.
Selvityksessä tarkasteltiin myös perinteisten ilmanlaatua seuraavien maa-asemien ja TROPOMI-instrumentin tekemien typpidioksidin pitoisuusmittausten vastaavuutta. Mittaukset vastaavat toisiaan parhaiten, kun kaupungin keskustassa tehtyjä mittauksia tarkastellaan kokonaisuutena. Pitoisuuksien mukaan järjestettyinä kaupunkien keskinäinen järjestys on pitkälti sama sekä maa-asema- että satelliittimittausten perusteella. “TROPOMI tarjoaa selvityksen perusteella mahdollisuuden kaupunkien typpidioksidipitoisuuksien keskinäiseen vertailuun. Tästä on hyötyä, kun halutaan tarkastella maa-asemaverkoston ulkopuolella olevien kaupunkien ilmanlaatua”, Henrik Virta kertoo.
TROPOMI on rakennettu Euroopan avaruusjärjestö ESAn ja Alankomaiden yhteistyössä osana EU:n Copernicus-ohjelmaa, ja se lentää Sentinel-5 Precursor -satelliitin (S5P) mukana. S5P laukaistiin maata kiertävälle radalle lokakuussa 2017.
Lähde: Ilmatieteen laitos