Väitös 11.9.2020: Pk-yritysten osaamisen dynaaminen johtaminen on haastava laji

Johtamisen  onnistuminen tuo kasvua ja uusia työpaikkoja (Saukkonen). Teknologiaan kilpailuetunsa perustavat pienet ja keskisuuret yritykset ovat keskeinen talouskasvun lähde, joiden onnistuminen on tärkeää uusien nettotyöpaikkojen synnylle. Nykyisen osaamistalouden aikakaudella nämä yritykset ovat riippuvaisia osaamisensa tasosta sekä kyvystään johtaa ja kehittää osaamistaan epävakaassa ja kiihtyvästi muuttuvassa toimintaympäristössä.

Rajallisilla resursseilla toimivat pk-yritykset voivat soveltaa vain osin osaamisen johtamisen malleja, jotka on luotu suurempia ja vakiintuneempia yrityksiä tutkimalla. Aiemmat mallit ovat myös olleet luonteeltaan staattisia. Juha Saukkosen väitöstutkimus tuo alan tutkijoille ja toimijoille viitekehyksen, jossa tulevaisuussuuntautunut kehittäminen ja toimijoiden välisen yhteistyön tuoma dynamiikka ovat mukana oleellisena tekijänä yritysten toimintaympäristössä.

– Pienyritystä kannattaa tarkastella eri kehitysvaiheissa olevien osaamistekijöiden portfoliona. Tämän osaamissalkun hyödyntämisessä yrityksen tavoitteet, resurssit ja osaamisen ilmentymät, kuten patentit ja sopimukset, prosessit kuin myös relevantit yhteistyötahot ja -muodot vaihtelevat osaamisen kehittyessä. Resurssirajoitteistaan huolimatta teknologiaperustainen pk-yritys voi hyödyntää niin organisaatioon kokonaisuutena kuin sen avainhenkilöille kertynyttä osaamista. Usein voidaan hyödyntää myös saman osaamistekijän aiempaa kehitysvaihetta, Saukkonen kuvailee.

Pk-yritysten osaamisen johtaminen on usein luonteeltaan operatiivista ja strategisesti ohutta. Kiireinen päivittäinen tekeminen ohittaa pidemmällä aikavälillä tämän tärkeän toiminnan. Osaamisen johtaminen on myös tyypillisesti keskittynyt yrityksen sisäisiin toimintoihin, ulkopuolisten tahojen hyödyntämisen jäädessä toissijaiseksi. Nämä toiminnan suuntaamisen puutteet rasittavat yritysten ennestäänkin rajallisia resursseja ja hidastavat osaamisen kehitysprosesseja.

Saukkosen tutkimus osoittaa, että teknologiayrityksen osaamiseen liittyvässä toiminnassa on samanaikaisesti tavoiteorientoituneen suunnittelun ja lopputulemaltaan epävarmojen mahdollisuuksien kartoittamisen prosesseja. Yrityksen osaaminen siis elää useammassa aikaikkunassa, joka edellyttää herkkyyttä kehitysvaiheen tunnistamisessa ja kykyä oikeisiin osaamista vahvistaviin toimenpiteisiin.

Tutkimuksen empiirinen aineisto muodostui teknologiaperustaisten pienten ja keskisuurten yritysten avainhenkilöhaastatteluista ja heille suunnatuista kyselyistä. Tutkimusta on tukenut Suomen Liikesivistysrahasto.

Ekon. Juha Saukkosen tietojärjestelmätieteen väitöskirjan “Towards dynamic knowledge management in technology-based SMEs” tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 11.9.2020 klo 12 alkaen verkkovälitteisesti. Vastaväittäjänä prof. Jukka Heikkilä (Turun yliopisto) ja kustoksena prof. Pekka Abrahamsson (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Yleisö voi seurata väitöstilaisuutta Moniviestimen suorana lähetyksenä. Kustoksen puhelinnumero, johon yleisö voi tilaisuuden lopussa soittaa mahdolliset yleisökysymykset, on +358 40 5415929.

Lähde: Jyväskylän yliopisto

Author: Tuula Pohjola