Pienet yritykset haluavat tuoda työtä takaisin Suomeen – yrittäjäjärjestön mukaan kaiken tuotannon siirtäminen ei ole mahdollista eikä järkevää

Erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset haluavat suunnata työtään takaisin kotimaahan koronakriisin aiheuttamien ongelmien vuoksi.

Useat pienet ja keskisuuret yritykset ympäri Suomea suunnittelevat kotiuttavansa tuotantoaan Suomeen. Koronakriisi on vauhdittanut yritysten suunnitelmia alihankinnan siirtämisestä Aasiasta Eurooppaan sekä Euroopasta Baltiaan tai Suomeen, vahvistaa Suomen yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen. Erityisesti teknologia-alan yritykset ovat kärsineet hankintaketjujen rikkoutumisesta koronakriisin aikaan. Toisin sanoen yritykset eivät ole saaneet tarvittavia materiaaleja tai komponentteja ulkomailta vaikka muutoin työt olisivat voineet jatkua Suomessa.

Yritykset ovat riippuvaisia raaka-aineista, joita Suomesta ei ole saatavilla. Tekninen osaaminen, työvoima ja tehtaat puuttuvat, jotta tuotantoa voisi siirtää nopealla aikataululla Suomeen tai edes neljän vuoden sisällä. Kriisiaikana toive ja halu voivat olla korkeampia kuin realiteetit. Tulevaisuudessa yritykset joutuvat tasapainottelemaan sen kanssa, mikä on rationaalista ja taloudellisesti järkevää. Joillakin toimialoilla kotiuttaminen on paljon helpompaa kuin toisilla. Esimerkiksi elektroniikkateollisuuden tuontiriippuvuus on 90 prosenttia ja lääketeollisuuden 70 prosenttia. (Lähde: Mika Kuismanen, pääekonomisti, Suomen Yrittäjät)

Pk-yritykset eivät ole yksin logistiikka- ja komponenttiongelman edessä. Kauppakamarin tuoreen vientijohtajabarometrin(siirryt toiseen palveluun) mukaan 61 prosentilla yrityksistä on ongelmia komponenttien saatavuudessa ja 76 prosentilla yrityksistä on logistiikkaongelmia. Kauppakamarin kyselyyn vastasi 328 keskeisen vientiyrityksen johtajaa Suomesta. Ylen tekemään kyselyyn puolestaan vastasi 49 pk-yritystä. Niistä 63 prosenttia eli 31 yritystä aikoo lisätä omaa tuotantoaan koronakriisin vuoksi. Oman tuotannon lisääminen ei tarkoita kotiuttamista vaan voi olla esimerkiksi uusien tuotteiden valmistusta.

Vaikka trendi tuotannon siirtämisestä kotimaahan vaikuttaa olevan pienillä yrityksillä, on tilanne saanut myös joitakin isoja firmoja miettimään tilannettaan. Vieremäläisellä metsäkoneyritys Ponssella on alihankintaa runsaasti Suomessa, mutta myös Pohjois-Italiassa, Pohjois-Espanjassa ja Saksassa, jossa tehtaat ovat olleet kiinni. – Päätöksiä suomalaisen alihankinnan lisäämisestä ei ole tehty, mutta arvioimme tilannetta, kertoo metsäkonevalmistaja Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela. Ponssen valmistusverkostosta 90 prosenttia on Suomessa. Nummela kertoo, että toistaiseksi suomalaiset alihankkijat ovat toimineet ja Ponsse on tyytyväinen, että alihankintaa ei ole runsaasti Aasian halpamaissa.

Lähde: Yle

Author: Tuula Pohjola