Koronaviruskriisi on osoittanut, että EU tarvitsee suuremman roolin terveysasioissa, toteavat mepit EU:n tulevaa kansanterveysstrategiaa koskevassa päätöslauselmassaan.
Euroopan parlamentti esittelee vaatimuksensa EU:n tulevalle kansanterveysstrategialle perjantaina hyväksytyssä päätöslauselmassa. Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 526 puolesta, 105 vastaan, 50 tyhjää.
Mepit korostavat, että koronaviruskriisistä on tärkeää ottaa opiksi. He kehottavat jäsenmaita sitoutumaan tiiviimpään yhteistyöhön terveyden alalla ja vaativat Euroopan terveysunionin luomista. Euroopan terveysunioni sisältäisi yhteiset vähimmäisvaatimukset laadukkaalle terveydenhuollolle. Nämä perustuisivat jäsenmaiden terveydenhuoltojärjestelmien stressitesteihin, joilla voidaan tunnistaa järjestelmien heikkoudet ja varmistaa valmius koronaviruspandemian mahdolliseen uuteen nousuun.
Euroopan parlamentti vaatii lisäksi eurooppalaisen lääkintäapumekanismin perustamista, jotta kaiken tyyppisiin terveyskriiseihin voitaisiin reagoida nopeammin ja jotta koordinointia EU:n tasolla voitaisiin tehostaa. Mekanismin myötä voitaisiin myös perustaa ja hallinnoida lääkkeiden ja lääkinnällisten tuotteiden strategista varastoa. Lisäksi meppien mukaan EU:n lääkestrategiaan tulisi sisällyttää toimia, joilla taattaisiin keskeisten lääkkeiden tarjonta ja kohtuuhintainen saatavuus Euroopassa.
Mepit pitävät uutta 9,4 miljardin euron suuruista EU4Health-ohjelmaa erittäin myönteisenä aloitteena. He korostavat kuitenkin, että pitkän aikavälin investointeja ja sitoumuksia tarvitaan. Lisäksi mepit vaativat erillisen EU:n rahaston perustamista sairaaloiden infrastruktuurin ja terveyspalvelujen vahvistamiseksi. Myös Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskusta, Euroopan lääkevirastoa ja jäsenvaltioiden välistä tutkimustyötä tulisi vahvistaa.
Koska koronaviruspandemia ei kuitenkaan vielä ole ohi, mepit kehottavat komissiota, jäsenvaltioita ja globaaleja kumppaneita varmistamaan koronavirusrokotteiden ja -hoitojen edullisen saatavuuden kaikille ihmisille maailmanlaajuisesti. Mepit suosittelevat käyttämään koronavirusrokotteiden ja -hoitojen hankinnassa EU:n yhteishankintoja järjestelmällisemmin, jotta vältetään jäsenvaltioiden välinen kilpailu.