Espoolla on ongelma: sen pitäisi päästä eroon kivihiilestä viidessä vuodessa. Maakaasun käytöstä pyritään eroon myöhemmin tällä vuosikymmenellä.
Lämmöntuotantoon tarvitaan uusia tapoja. Espoon ideana on korvata hiilidioksidipäästöjä aiheuttavat fossiiliset polttoaineet useilla pienemmillä energianlähteillä.
Kovia odotuksia on ladattu datakeskusten eli palvelinkeskusten sivutuotteena syntyvälle lämmölle. Espoo on varannut Hepokorvenkalliosta tontin, jolle Fortum voisi rakentaa 100 megawatin suuruisen datakeskuksen.
Datakeskukset eivät ole Fortumin toimialaa, mutta kaukolämpö on. Fortumin roolina on edistää projektia ja hankkia datakeskukseen alan yritys. Asiantuntijoiden mukaan näin isolle datakeskukselle löytyy maailmasta vain kourallinen toimijoita.
Aalto-yliopistossa on tutkittu, miten datakeskusten hukkalämpöä voisi hyödyntää Espoon kaukolämpöverkkoon. Talvella Espoon lämmöntarve on 500–700 megawattia, joten 100 megawatin datakeskus kattaisi kylmimpinäkin päivinä merkittävän siivun lämmöntarpeesta, noin 14 prosenttia – muina vuodenaikoina vielä enemmän.
Aalto-yliopiston energiatekniikan ja energiatalouden professori Sanna Syri pitää Fortumin datakeskushanketta lupaavana, sillä datakeskuksen sijainnissa on otettu kaukolämpö huomioon.
– Datakeskusten pitää olla järkevän, muutaman kilometrin etäisyyden päässä kulutuskohteesta. Niitä ei voi rakentaa mihin tahansa korpeen.
Iso osa Suomen datakeskusten hukkalämmöstä menee edelleen harakoille. Sijainnin lisäksi syynä on yleensä raha. Lämmön talteenottoon vaadittaviin laitteisiin kannattaa satsata vain, jos lämmön myynti kattaa laitehankinnat.
Teknisiä esteitä lämmön kierrätykseen ei ole, ja esimerkiksi Mäntsälässä datakeskus on merkittävä lämmönlähde.
Datakeskukset kuluttavat itsekin paljon energiaa: joidenkin arvioiden mukaan noin prosentin kaikesta maapallon sähköstä. Tarkkoja lukuja ei kuitenkaan tiedetä. Datakeskusten päästöt riippuvat siis täysin siitä, miten niiden käyttämä sähkö tuotetaan.
Energiantarve kasvaa koko ajan.
– Kaikki tietotekniikan käyttö lisääntyy joka tapauksessa hurjaa vauhtia. Otetaan se lämpö hyötykäyttöön, ja näin päästään fossiilisista polttoaineista eroon, Sanna Syri kertoo.
Lähde: Yle