Kotkassa edetään kohti hiilineutraaliutta

Kotkalaiset voivat olla ylpeiltä omasta energiayhtiöstään, Kotkan Energia Oy:stä. Vielä vuosituhannen alussa sen sähkön ja lämmön tuotanto perustui täysin fossiilisiin polttoaineisiin, öljyyn, maakaasuun ja kivihiileen. Nyt uusiutuvien energialähteiden osuus on jo lähes 70 prosenttia, mikä on valtakunnallisesti erinomainen saavutus. Työtä on tehty paljon ja rahaa satsattu yli 100 miljoonaa euroa, mutta tuloksiakin on siis tullut.

Ensimmäinen iso askel kohti biopohjaisia energialähteitä otettiin jo vuosituhannen alkupuolella, kun Hovinsaaren voimalaitokselle valmistui biokattilalaitos. Sen monipolttoainekattilassa hakkuu- ja muut metsäperäiset tähteet sekä kierrätyspolttoaineet muuttuvat sähköksi, prosessihöyryksi ja kaukolämmöksi. – Kattilan tekniikka edellyttää vielä myös turpeen käyttöä. Tavoitteenamme on turpeesta luopuminen vuoteen 2030 mennessä ja tutkimmekin parhaillaan menetelmiä, millä tähän päästään, selvittää kehitysjohtaja Sami Markkanen. Toinen iso askel fossiilisista polttoaineista irti pääsemiseksi otettiin vuonna 2009, jolloin uusi yhdyskuntajätteitä, mm. kotien sekajätettä, käyttävä Hyötyvoimala hurahti käyntiin. Siinä poltetaan vuosittain 100 000 tonnia yhdyskuntajätettä, jota kerätään laajalta alueelta Etelä-Suomessa. Puolet yhdyskuntajätteestä lasketaan kuuluvaksi uusiutuvaksi raaka-aineeksi.

Fossiilisten polttoaineiden käyttö väheni edelleen merkittävästi, kun vuonna 2013 Karhulaan valmistui metsähaketta käyttävä biolämpölaitos. Myös investoinnit uusiin tehokkaisiin tuulivoimaloihin ovat lisänneet uusiutuvien energialähteiden osuutta, mikä nyt siis lähentelee 70 prosenttia.

Isojen, polttoaineiden muutosinvestointien lisäksi Kotkan Energiassa on tehty vuosien varrella runsaasti pienempiä energiansäästöön ja -tehokkuuteen liittyviä panostuksia. Esimerkiksi hyötyvoimalaitoksen savukaasuissa olevasta vesihöyrystä otetaan nykyisin energia talteen 2019 valmistuneella savukaasupesurilla.

Markkanen toteaa, että valtiovallan vahvalla ohjauksella on ollut vaikutusta tehtyihin investointeihin. Kotkassa varaudutaan sähköautojen määrän voimakkaaseen lisääntymiseen lähivuosina. – Kotkan kaupunki on sitoutunut edistämään vähäpäästöistä liikennettä. Olemmekin sopineet kaupungin kanssa, että toteutamme Business Finlandin tukemana Kotkan alueelle ja lähiympäristöön 20 uutta sähköautojen julkista latausaluetta. Jokaiseen tulee 4-6 latauspistettä, joista osa on pikalataukseen soveltuvia. Näistä kahdeksan aluetta toteutetaan jo tämän vuoden aikana, kertoo Markkanen.

Syksyllä Kotkan Energia otti pilottikohteena käyttöön merilämpöjärjestelmän Villa Kärkisaaressa. Projektia on ollut rahoittamassa myös Business Finland ja se toteutettiin yhteistyössä Etelä-Kymenlaakson Ammattiopiston ja XAMK:n kanssa. – Aiemmin huvila lämpeni sähköllä, nyt merivedestä kerätään lämpöenergiaa 500 metriä pitkällä uudentyyppisellä, hyvän hyötysuhteen putkistolla sekä kiinteistön että sen käyttöveden lämmitykseen, kertoo Markkanen. Älykkäät energiaverkot ovat myös Kotkassa yksi suurista kehitystyön ja pilotoinnin kohteista.

Lähde: Editori Helsinki / Kotkan Energia

Author: Saara Teirikko