OP:n Heiskanen: Kansantalouden tuotanto putosi toukokuussa ennakoitua vähemmän

Työpäiväkorjattu kansantalouden tuotanto putosi toukokuussa koronakriisin keskellä 5,5 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus. Samalla huhtikuun tuotannon lasku tarkentui 5,3 prosenttiin 7,9 prosentista.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen kertoo, että huhti-toukokuun luvuissa on pienempi pudotus kuin ennakoitiin. – Meillä eivät rajoitukset ole purreet niin kuin monissa muissa maissa, Heiskanen arvioi Hänen mukaansa koronakriisin suora vaikutus teollisuuteen ja rakentamiseen ei ole ollut niin jyrkkä kuin muualla.

Teollisuudessa ja rakentamisessa miinusta tuli toukokuussa noin 3 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Palvelut supistuivat noin 7 prosenttia. Sen sijaan alkutuotanto kasvoi noin 4 prosenttia viime vuoden toukokuusta. – Tautitilanne alkoi helpottaa meillä nopeasti. Jo toukokuun aikana tilanne alkoi kohentua. Kaupan myynti on ollut hyvää, kun ihmiset alkoivat siinä vaiheessa liikkua, Heiskanen sanoo. Kaupan myynti kompensoi hänen mukaansa sitä, että joillakin palvelualoilla tilanne oli vielä toukokuussa erittäin huono.

Huhtikuun lukujen reilusta tarkentumisesta Tilastokeskus huomauttaa, että tarkentumiset voivat etenkin suhdannekäänteissä olla suuria. Kansantalouden tuotanto on laskenut maaliskuusta lähtien joka kuukauden kohdalla yli 5 prosenttia edellisen vuoden samaan kuukauteen verrattuna. Koronapandemia iski koko voimallaan Suomeen maaliskuun puolivälissä.

Ennen koronakriisiä joulu-, tammi- ja helmikuussa tuotanto oli runsaan prosentin verran plussalla. Tilastokeskus julkaisee seuraavat kansantalouden tuotantoa koskevat luvut elokuun puolivälissä. Silloin saadaan tietoon myös ennakko huhti–kesäkuun bruttokansantuotteesta.

Tammi–kesäkuussa pantiin vireille 1 328 konkurssia, mikä on 22 konkurssia vähemmän vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Sen sijaan henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli lähes 7 500, mikä on 1 200 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. Vireille pantujen konkurssien määrä kasvoi teollisuuden ja kaivostoiminnan, majoitus- ja ravitsemistoiminnan sekä muiden palveluiden päätoimialoilla. Konkurssit vähenivät rakentamisen, kaupan sekä kuljetuksen ja varastoinnin päätoimialoilla.

Tammi–kesäkuussa pantiin vireille yli 200 yrityssaneerausta eli lähes 14 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Saneeraukset painottuivat suurempiin yrityksiin, sillä henkilökunnan määrä yrityssaneeraukseen haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 5 096, mikä on 3 662 henkilöä enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Lähde: STT

Author: Tuula Pohjola