Suomen talous voi supistua jopa 13 prosenttia tänä vuonna koronavirusepidemian vuoksi, ennustaa Suomen Pankki. Työttömyysaste voi kohota 11 prosenttiin. Pankin mukaan Suomessa käytettävä taktiikka viruksen leviämisen hidastamiseksi on laskelmien mukaan huomattavasti vahingollisempi taloudelle kuin esimerkiksi nopea ja kattava tukahduttaminen. Tällaisessa skenaariossa Pankki ennustaisi runsaan viiden prosentin laskua bruttokansantuotteeseen ja työttömyysasteen kasvua yhdeksään prosenttiin. Nopean tukahduttamisen taktiikassa viruksen leviämistä vastaan tehtyjen rajoitustoimien tulisi Pankin mukaan olla tämänhetkisiä tiukemmat.
Nopean tukahduttamisen mallissa bkt supistuisi voimakkaasti toisella vuosineljänneksellä, mutta alkaisi jo elpyä kolmannella vuosineljänneksellä. Seuraavana vuonna bkt:n kasvu yltäisi noin seitsemään prosenttiin. Ensi vuonna työttömyysaste laskisi niin ikään seitsemään prosenttiin.
Viruksen leviämisen hidastamiseen perustuvassa mallissa lama olisi paitsi syvempi myös pidempi. Talouskasvu käynnistyisi vasta vuoden viimeisellä neljänneksellä ja tapahtuisi hitaammin vuosien 2021 ja 2022 aikana. Työttömyys myös pysyisi vähintään 10 prosentissa molempien vuosien ajan. Tässä laskelmassa viruksen leviämisen vastaiset rajoitustoimet pysyvät voimassa syyskuun loppuun. Hidastamiseen nojaava strategia supistaa tuotantoa vähemmän kuin nopea tukahduttaminen, mutta koska toimet ovat voimassa pidempään, kokonaisvaikutus bkt:hen on suurempi.
Pankki huomauttaa, että vaikka tukahduttamisstrategia näyttäytyy selvästi vähemmän vahingollisena kansantaloudelle, sen toteuttaminen voi olla haastavaa. Lisäksi sen välittömät kustannukset olisivat todennäköisesti suuria. Pankin pääjohtaja Olli Rehn on esitellyt kahta skenaariota hallituksen kehysriihessä. Laskelmat ovat tarkastelevissa Euro & Talous -julkaisussa.
Lähde: STT