Saksassa jo toimiva Fastems uskoo hyötyvänsä saksalaisfirmojen saamasta rohkaisusta investointeihin. Tamperelaisen Fastemsin robotit ovat jo työntyneet Saksan markkinoille. Yhtiön kansainvälistyminen alkoi Saksasta 2000-luvulla, ja sinne perustettiin tytäryhtiö. Teollisuuteen automaatiojärjestelmiä valmistava Fastems uskoo olevansa hyötyjien joukossa, kun saksalaiset yritykset ryhtyvät investoimaan koronatukien turvin. – Uskomme, että automaatio ja digitalisaatio ovat kasvuajureita Saksassa tulevaisuudessa ja siellä tullaan tekemään isoja investointeja. Tämä on meidän vahvinta aluetta ja uskotaan, että saadaan vahvempaa asemaa Saksassa, Fastemsin toimitusjohtaja Mikko Nyman sanoo.
Saksa jakaa jättimäisiä tukia koronakriisistä toipumiseen ja tulevaisuusinvestointeihin. Viimeisin kesäkuussa sovittu elvytyspaketti on 130 miljardin euron suuruinen. Siitä voisi saksalaisten yritysten kautta lohjeta siivuja useammallekin suomalaisyritykselle. Saksalais-suomalaisen kauppakamarin vt. toimitusjohtaja Jan Feller kertoo, että saksalaisyrityksille tehdyn kyselyn mukaan uusia kumppaneita on haussa. – Tällä hetkellä 20 000 saksalaista valmistavan teollisuuden yritystä etsii uusia toimittajia aasialaisten tilalle tai rinnalle. Niistä kaksi kolmasosaa etsii toimittajia EU-alueelta eli suomalaisyrityksillä on oikein hyvät mahdollisuudet osallistua tähän kasvuun.
Fellerin mukaan suomalaisyrityksistä tulisi esimerkiksi hyviä kakkosalihankkijoita. Koronan jälkeen yritykset haluavat varmistaa ja lyhentää toimitusketjuja. – Ainoaksi toimittajaksi suomalainen pk-yritys on usein liian pieni volyymeiltään, mutta varatoimittajaksi, joka toimittaa pieniä määriä koko ajan ja kriisin tullessa mahdollisesti enemmän, siihen suomalaisyrityksillä on hyvin kapasiteettia.
Saksalaisyrityksille tehdyn kyselyn perusteella 40 prosenttia yrityksistä aikoo kasvattaa digitalisaatioon liittyviä investointeja. Suomalaiset yritykset voisivat päästä mukaan tähän saksalaisten digiloikkaan. Fellerin mukaan Suomen digiosaaminen tiedetään Saksassa. Mahdollisuuksia Suomelle on myös terveydenhoidon, energiateollisuuden ja vihreän talouden alueilla sekä autojen valmistuksessa. – Autoteollisuuden uudistuminen on kohtalonkysymys koko kansantaloudelle.
Fellerin mukaan suomalaisyritykset ovat havahtuneet Saksan mahdollisuuksiin, sillä kauppakamariin tulee kyselyjä huomattavasti tavallista enemmän. Tilaisuuteen pitääkin tarttua nopeasti. – Syksyn kalenterit alkavat saksalaisilla täyttyä. Ei riitä, että vasta kesätauon jälkeen mietitään, että lähdettäisiinkö Saksan markkinoille.
Lähde: Yle