Aalto-yliopiston työelämäprofessorin Pirjo Kääriäisen mukaan meneillään oleva koronaviruskriisi tulee varmasti lisäämään kaiken digitalisoitumisen merkitystä. – Jos mietitään vaatevalmistusta, niin tuotanto ja suunnittelu ovat nykyään pitkiä ja monipolvisia ketjuja. Tieto ja materiaalit kulkevat ympäri maailmaa monta kertaa ennen kuin yksi vaatekappale on valmiina, hän sanoo.
Työskentelyä helpottaa, kun esimerkiksi konkreettisten mallikappaleiden lähettämisen sijaan osa tarkistuksista ja sovituksista voidaan tehdä virtuaalisesti. Kääriäinen muistuttaa, että suunnittelijan pitää ymmärtää ihmisen ja vaatteen rakennetta sekä tuntea soveltuvat materiaalit, joten digitaaliset työkalut eivät yksinään riitä. – Todennäköisesti tämä asettuu sellaiseen uomaan, jossa hyödynnetään paljon digitaalisuutta, mutta takana pitää olla vahva osaaminen erilaisten ihmisten tarpeista ja eri käyttötarkoituksista, Kääriäinen sanoo.
Kääriäisen mukaan nyt puhutaan paljon siitä, missä määrin digitalisaatio ja automatisaatio voisivat auttaa tuomaan vaatetuotantoa Aasiasta takaisin Eurooppaan, mutta vahvaa tietoa ilmiön vaikutuksista ei vielä ole. Yhtäältä esimerkiksi kankaiden leikkaamisen ja ompelemisen automatisaatio pienentäisi käsin tehtävän työn osuutta, jolloin Aasian maiden halvemmat palkkakustannukset eivät olisi yhtä houkutteleva tekijä. Toisaalta suunnittelun digitalisoituminen ja sähköistyminen helpottavat yhteydenpitoa ja yhteistyötä pitkien matkojen päähän.
Lähde: STT