Viisi tähteä maksua vastaan – yhä useampi hankkii lisätienestejä kirjoittamalla tekaistuja arvosteluja nettikaupan tuotteista

Netistä ostava toivoo muiden asiakkaiden kirjoittamien tuotearvostelujen olevan totta. Toiveeksi se usein jää.

Viiden tähden asiakasarvostelu parantaa tuotteen tai palvelun näkyvyyttä hakutuloksissa ja vauhdittaa sitä kautta menekkiä. Siksi netissä kauppaa käyvät ovat paremman yleisarvosanan eteen valmiita tekemään töitä. Valitettavasti monen tuotteen ja firman kohdalla tehty työ perustuu vilppiin. Eri maissa tehtyjen kyselyjen mukaan useimmat tavaroita, vuokra-autoa tai vaikkapa lomahotellia netistä etsivistä, antavat tähtiluokitusten ja sanallisten arvioiden vaikuttaa ostopäätöksiinsä. Sen netissä kauppaa käyvät tietysti tietävät.

Tekaistuja arvosteluita esintyy ennen kaikkea Amazonin tai Googlen kaltaisten tunnettujen ja kansainvälisten myyntialustajen kautta myytävissä tuotteissa. Vilppiä käytetään kaikkialla maailmassa. Netin jättiläisille tekaistut arvostelut ovat valtava riesa.  Tekaistujen arvosteluiden kirjoittajia rekrytoidaan esimerkiksi WhatsApp-viestiryhmien kautta ”tuotetestaajiksi”. Kutsun testaajaksi saavat yleensä ihan tavalliset nettiostoksia tekevät yksityishenkilöt. Tällaisen toiminnan taustalla ovat useimmiten kiinalaiset kauppiaat, jotka myyvät tuotteitaan netin suurilla kauppa-alustoilla.

Viestiryhmään tuotetestaajaksi liittynyt Saksan yleisradioyhtiö SWR:n toimittaja kertoo toukokuisessa tv-ohjelmassa(siirryt toiseen palveluun), että yksittäisiin ryhmiin voi kuulua jopa satoja yksityishenkilöitä, jotka saavat lähes taukoamatta ilmoituksia Amazonin Marketplacella myyntiin tulleista tuotteista.Toiminta perustuu yleisimmin siihen, että tuotetestaaja tilaa ensin tuotteen itselleen kuin kuka tahansa asiakas. Tuotteen saapumisen jälkeen testaaja saa rahat takaisin sillä edellytyksellä, että hän on kirjoittanut tuotteesta viiden tähden arvostelun. Tienaamaan tuotetestaaja pääsee myymällä tilaamansa tavarat eteenpäin.

Suomessa ei vielä ole yleistynyt tapa, jossa yritykset esittävät korvauskanteita nettiasiakkaille, jotka antavat tuotteista, toimitusajoista tai kaupan palvelusta negatiivisen julkisen arvostelun. Maailmalta löytyy kuitenkin jo lukuisia esimerkkejä, joissa firmat ovat seuranneet asiakkaiden antamia arvosteluita ja vaatineet esimerkiksi yhden tähden arvostelun muuttamista myönteisimmäksi. Arvostelun parantamisvaatimusta saatetaan vauhdittaa lakitoimiston lähettämällä kirjeellä. Tällaisessa kirjeessä vaaditaan jopa satojen eurojen korvauksia, mikäli asiakas ei suostu muuttamaan arvosteluaan.

Useissa maissa käytössä olevan tulkinnan mukaan asiakkaan ei esimerkiksi tulisi kirjoittaa, että ”ostamani maidonvaahdotin ei vaahdota maitoa” tai “tällä sähköhammasharjalla hampaita ei saa puhtaaksi”. Sen sijaan asia tulisi muotoilla tyyliin, ”ainakaan minulla maidonvaahdotin ei vaahdottanut maitoa” tai “minun hampaat eivät tällä sähköhammasharjalla puhdistuneet”. Sama voi tulla eteen palveluissa. Lääkärin tai ravintolan arvostelun ei tule johtaa muita vääriin mielikuviin. Lääkäri voi silti olla pätevä, vaikka hän ei heti saanutkaan asiakkaan ihottumaa parannettua tai ravintola olla siisti, vaikka varis olisikin nähty poimimassa terassilta ranskanperunoita.

Uskottavasti kirjoitettuja huippuarvosteluita voi ostaa myös suoraan niihin erikoistuneista yrityksistä. Näitä firmoja voi löytää esimerkiksi hakutermillä ”5-star review services”. Google-profiiliin nostetut arvostelut näyttivät täysin aidoilta ja maksoivat noin 10 euroa kappaleelta. Kymmenen huippuarvostelun paketti voikin maksaa esimerkiksi 99 euroa.

Kaikkein härskeimmät tekaistut arvostelut eivät perustu edes aitoon tuotteeseen. Tuotteen tai palvelun käyttökokemusta saatetaan kehua myös pelkän valokuvan pohjalta tai arvostelun antajia pyydetään kuvittelemaan tuote, joista heillä ei ole mitään tietoa. Pahimmillaan viiden tähden arvostelut hukuttavat alleen yksittäiset kriittiset ja varoittavat arvostelut.Netin suuret kauppa-alustat pyrkivät jatkuvasti parantamaan keinojaan paljastaa tekaistuja arvosteluita, mutta varsinkin kiinalaiset nettikaupat ja -kauppiaat vaihtuvat uusiin sitä mukaa, kun niitä jää vilpistä kiinni.

Lähde: Yle

Author: Tuula Pohjola