Tuotannon hidastus vaikuttaa alihankkijoihin viiveellä. Pääluottamusmiehen mukaan tunnelma telakalla on rauhallisen odottava.
Meyerin Turun telakan yt-neuvottelupöytään kokoonnutaan ensimmäistä kertaa tänään tiistaina. Keskustelut tilaajien kanssa laivatoimitusten viivästämisestä ovat kesken. Vielä muutama kuukausi sitten Turun telakka aikoi tehostaa tuotantoaan kahteen risteilijään vuodessa. Koronaviruksen aiheuttaman epävarmuuden takia tahtia jarrutetaan yhteen alukseen vuodessa.
Tästä on syntynyt 450 työntekijän vähennystarve sekä laajojen lomautusten uhka. Pääluottamusmies Juha Jormanaisen mukaan tunnelma telakalla on kuitenkin rauhallisen odottava. Omien sanojensa mukaan hän edustaa “sinihaalariväkeä” eli telakan omaa työvoimaa, jota on tällä hetkellä hieman vajaat 2 200 henkeä. – Toki jokainen tietää, mitä tapahtuu, kun työt loppuvat. Silloin ansiot vähenevät. Kansainväliselle koronakriisille ei vain mahda mitään.
Erikoistutkija Tapio Karvonen Turun yliopiston Brahea-keskuksesta muistuttaa, että synkiksi muuttuneissa näkymissä on myös valonpilkahdus. – Mielestäni on tärkeää nostaa esiin positiivinen asia: yhtään tilausta ei ole ainakaan vielä peruttu eikä sellaisesta ole puhuttu. Kyse on lähinnä tilausten rytmittämisestä uudelleen. Risteilymatkailun suvanto karsii kasvuodotuksia, mutta työt Turun telakalla jatkuvat. Toki tulevaisuuden näkymissä on tapahtunut merkittävä muutos, joka vaikuttaa suoraan telakan henkilöstöön. – Yhden ison risteilyaluksen vuosivauhti on merkittävää liiketoimintaa sekin. Telakka ei ole pysähtymässä, toteaa Karvonen.
Jotkut poliitikot ovat peräänkuuluttaneet valtion tukitoimia Turun telakalle. Tapio Karvonen ei pidä tätä vielä ajankohtaisena vaihtoehtona. Koronavirus on aiheuttanut globaalin kriisin, jonka vaikutuksia ei pystytä tukahduttamaan valtiontuilla. – Toiminnan perusta on siinä, että uusia tilauksia tulee ja uusia laivoja rakennetaan. Se edellyttää, että risteilymarkkinat palautuvat, toteaa Karvonen. On vaikea arvioida, milloin risteilybisnes ja muu matkustus elpyvät koronaviruksen aiheuttamasta epävarmuudesta.
Erikoistutkija Tapio Karvonen Turun yliopiston Brahea-keskuksesta ei näe vaaranmerkkejä ilmassa vielä. – Tilanne telakan tilauskirjassa on huomattavasti parempi kuin 2010-luvun alussa. Nyt lähinnä koronan pitkäaikaiset vaikutukset ovat kysymysmerkki, mutta lähivuosille on ihan hyvin töitä. Luottavaisin mielin tulevaisuuteen suhtautuu myös pääluottamusmies Juha Jormanainen, vaikka joutuukin lähiajat tekemään kaikkensa, jotta irtisanomislistat pysyisivät mahdollisimman lyhyinä. – Ei tämä telakka mihinkään ole häviämässä. Luotan siihen, että vielä 2030-luvullakin joku tuleva pääluottamusmies antaa lausuntoja johonkin kriisiin suurin piirtein näiltä samoilta askelmerkeiltä.
Lähde: Yle