Euroopan komissio ja Euroopan ulkosuhdehallinto käynnistivät tänään julkisen kuulemisen arktista aluetta koskevan Euroopan unionin politiikan tulevaisuudesta. Kuuleminen auttaa tarkastelemaan arktista aluetta koskevaa EU:n politiikkaa eri kanteilta. Politiikkaan vaikuttavat edessä olevat uudet haasteet ja mahdollisuudet, kuten Euroopan vihreän kehityksen ohjelman kunnianhimoiset tavoitteet. Kuulemisella pyritään saamaan tietoa nykyisen politiikan vahvuuksista ja puutteista, jotka olisi otettava huomioon, kun politiikkaa uudistetaan.
Korkean edustajan, varapuheenjohtaja Josep Borrellin mukaan arktisen alueen merkitys kansainvälisissä suhteissa kasvaa nopeasti. ”Ilmastonmuutos muuttaa arktista aluetta rajusti ja synnyttää samalla strategisia ja liiketoimintamahdollisuuksia, jotka lisäävät alueen geopoliittista merkitystä, sillä monet toimijat ovat kiinnostuneita pohjoisimpien alueiden tarjoamista mahdollisuuksista. Meidän on varmistettava, että jännite arktisella alueella on jatkossakin matala ja että alueella tehdään rauhanomaista yhteistyötä. Euroopan unionin on oltava tilanteen tasalla dynamiikan muuttuessa ja toimittava etujensa ja arvojensa mukaisesti”, Borrell sanoi.
Ympäristö-, valtameri- ja kalastusasioista vastaava komissaari Virginijus Sinkevičius totesi, että arktisen alueen tapahtumat vaikuttavat myös koko muuhun maailmaan. ”Arktista aluetta koskevan EU:n politiikan on oltava selkeää ja johdonmukaista, ja EU:n on oltava etulinjassa ratkaisemassa tulevien vuosien haasteita. Kuulemisen tuloksena saamme käyttöömme paljon asiantuntemusta ja erilaisia näkemyksiä, mikä auttaa meitä laatimaan alueelle vankan strategian”, hän sanoi.
Kuuleminen auttaa:
i) tarkastelemaan uudelleen EU:n roolia arktisissa asioissa,
ii) tarkistamaan arktista aluetta koskevasta yhdennetystä Euroopan unionin politiikasta annetussa yhteisessä tiedonannossa esitettyjä kolmea painopistettä ja niihin liittyviä toimia ja
iii) kartoittamaan mahdollisten uusien toimintapolitiikkojen tarvetta.
Tavoitteena tällä alueella on erityisesti ilmastonmuutoksen ja sen vaikutusten torjuminen sekä ympäristönsuojelu. Lisäksi EU pyrkii edistämään alkuperäiskansojen ja muiden alueella asuvien kannalta hyödyllistä kestävää kehitystä. Jotta tavoitteet voidaan saavuttaa, on perehdyttävä hyvin arktisella alueella tapahtuviin muutoksiin ja löydettävä kestäviä ratkaisuja. Arktista aluetta koskeva EU:n politiikka perustuu tieteeseen, innovointiin ja eri tahojen yhteistyöhön.
Lähde: Euroopan Komissio