Vuonna 2019 ei tapahtunut sellaisia radioaktiivisten aineiden päästöjä ympäristöön, joilla olisi haittavaikutuksia ihmisen terveydelle tai ympäristölle. Tieto löytyy STUKin tuoreesta raportista ”Ympäristön säteilyvalvonta Suomessa – vuosiraportti 2019”. Raportista käy ilmi myös, että ympäristön keinotekoisten radioaktiivisten aineiden suomalaisille keskimäärin aiheuttama säteilyaltistus vuonna 2019 oli alle 0,02 millisievertiä. Verrattuna suomalaisten keskimääräiseen vuotuiseen kokonaisannokseen, 5,9 millisievertiä, se on vähän. Ympäristössä olevat keinotekoiset radioaktiiviset aineet ovat pääosin peräisin vuoden 1986 Tšernobylin onnettomuudesta sekä ilmakehässä 1950- ja 1960- luvuilla tehdyistä ydinkokeista.
STUK valvoo säteilyä ympäristössä monin tavoin. Se mittaa jatkuvasti ulkoista annosnopeutta 260 mittauspisteessä koko maan alueelta. Ulkoilman radioaktiivisia aineita se pyydystää tehokkailla kerääjillä kahdeksalla paikkakunnalla. Näytteitä, joista mitataan pinta- ja juomaveden, jätelietteen, maidon ja elintarvikkeiden radioaktiivisuutta kerätään tarkan vuosiohjelman mukaan eri puolilta maata. Ohjelmaan sisältyy myös ihmisissä olevien radioaktiivisten aineiden sekä sisäilman radonin mittaaminen.
Ympäristön säteilyvalvonta Suomessa 2019 -vuosiraportissa on yhteenveto valvonnan tuloksista sekä vertailuja aikaisempien vuosien tuloksiin. Raportissa on myös yhteenveto Itämeren radioaktiivisuusvalvonnasta.
Lähde: Säteilyturvakeskus (STUK)