Euroopan komissio on käynnistänyt uuden rikkomusmenettelyn Puolaa vastaan, koska se katsoo maan jälleen vaarantavan tuomarien riippumattomuutta. Kyseessä on jo neljäs rikkomusmenettelytapaus samasta aihepiiristä Puolaa vastaan. Uusi rikkomusmenettely liittyy Puolassa helmikuussa voimaan tulleeseen lakiin, joka EU-komission mukaan muun muassa estää puolalaisia tuomioistuimia soveltamasta tiettyjä EU-oikeuden osia. EU:n arvoista vastaava komission varapuheenjohtaja Vera Jourova huomautti, että on olemassa selkeä riski, että uutta lakia voidaan käyttää oikeuslaitosten tekemien ratkaisujen poliittiseen kontrollointiin. Laki myös velvoittaa tuomareita antamaan tarkkoja tietoja työn ulkopuolisista aktiviteeteistaan. Puolalla on kaksi kuukautta aikaa vastata komission esittämiin huoliin. Jos vuoropuhelu ei tuota tulosta, asia voi edetä oikeuteen.
Puolaa hallitseva konservatiivinen Laki ja oikeus (PiS) -puolue on tehnyt viime vuosina lukuisia muutoksia maan oikeusjärjestelmään, mikä on saanut myös EU:n puuttumaan asiaan useita kertoja. Jourova muistutti, että EU-jäsenmaat saavat uudistaa oikeusjärjestelmiään, mutta tehdessään niin niiden on pidettävä kiinni EU:n perussopimusten kunnioittamisesta.
EU-komission aiemmin Puolaa vastaan käynnistämistä rikkomusmenettelyistä ensimmäiset kaksi koskivat tuomareiden eläköitymisjärjestelyjä. Kolmas tapaus liittyi Puolan korkeimpaan oikeuteen perustettuun kurinpitoelimeen. Huhtikuun alussa EU:n tuomioistuin määräsi Puolaa keskeyttämään kurinpitoelimen toiminnan. Uutistoimisto AFP:n mukaan Puolan korkeimman oikeuden johtaja antoi määräyksen keskeyttämisestä, mutta päätöksestä valitettiin ja prosessi on kesken.
Oikeusvaltiohuolien vuoksi Puolaa vastaan on käynnistetty myös artikla 7:n mukainen menettely, joka saattaa aikanaan johtaa kurinpitotoimiin. Käytännössä sanktioista ollaan vielä kaukana.
Viime aikoina kritiikkiä on herättänyt Puolan päätös järjestää presidentinvaalit toukokuussa koronavirustilanteesta huolimatta. Puolan opposition mukaan vaalien järjestäminen pandemian keskellä vertautuisi vallankaappaukseen, sillä vaalit eivät olisi demokraattiset. Esimerkiksi perinteinen kampanjointi ei ole mahdollista.
Lähde: STT