Helteessä kärvistelevässä Siperiassa rikottiin todennäköisesti lämpöennätys ja ikirouta sulaa – tutkijat pitävät kehityskulkua hyvin huolestuttavana

Siperialaisessa pikkukylässä Verhojanskissa todistettiin juhannusviikonloppuna historiallinen tapahtuma, kun kaupungissa näytti menneen rikki 38 asteen lämpötilaennätys. Verhojanskissa on mitattu lämpötiloja jo pitkään, vuodesta 1885 lähtien. Jos viikonlopun lämpöennätys vahvistetaan, kyseessä olisi paitsi myös mittauspaikan, myös Arktisen alueen korkein lämpötila koskaan mittaushistoriassa. – Alustavien analyysien mukaan näyttää, että kyseessä on ihan luotettava lukema. Mutta koska kyseessä on poikkeuksellisen korkea lämpötila, Maailman ilmatieteen järjestö tarkistaa vielä lukeman ennen sen vahvistamista, sanoo tutkija Mika Rantanen Ilmatieteen laitokselta. Vaikka Siperiassa on totuttu isoihin lämpötilaeroihin talven ja kesän välillä, ovat tämän kesän lämpötilat olleet alueelle poikkeuksellisia. – Tämä lukema on neljä astetta korkeampi kuin mittauspaikan kesäkuun aiempi lämpöennätys, ja rikkoo koko kesän absoluuttisen ennätyksen 0,7 asteella, Rantanen sanoo.

Siperian helleaallon taustalla on Rantasen mukaan parikin eri syytä. Ensimmäinen on yläilmakehässä talven ajan ollut polaaripyörre, joka sai aikaan länsituulten virtauksen. Länsi-Siperiaan puhalsi tuolloin lämmintä ilmaa eikä kovia pakkasia päässyt syntymään. Tämän jälkeen Länsi-Siperiassa alkoi vaikuttaa paikoilleen jumiutunut korkeapaine, joka voi pysyä paikoillaan jopa viikkoja. Sama ilmiö näkyy tällä hetkellä eteläisen Suomen yllä. Lisäksi pitkäaikaisena taustatekijänä nousussa on luonnollisesti ilmastonmuutos. Tällä taas on huolestuttavia seurauksia niin paikallisesti kuin globaalisti, niin ihmisille, luonnolle kuin ekosysteemille. Eniten tutkijat ovat olleet huolissaan ikiroudan sulamisesta. – Jos ikirouta sulaa Siperiassa, niin se vaikuttaa alueen infrastruktuuriin. Monet rakennukset ja tiet on rakennettu ikiroudan päälle, ja sen sulaminen vahingoittaisi niitä. Tästä on nähty jo esimerkkejä, kun ikiroudan sulaminen aiheutti valtavan öljyvuodon Siperiassa. Lisäksi lämpöaallot ovat aiheuttaneet poikkeuksellisen voimakkaita metsäpaloja, jotka ovat levinneet laajoille alueille ja huonontaneet ilmanlaatua. Myös merijää on jäänyt Jäämerellä ennätyksellisen alhaiseksi.

Ennen kaikkea ikiroudan sulaminen kiihdyttää ilmastonmuutosta, mistä tutkijat ovat erityisen huolissaan. – Kun ikirouta sulaa, siitä vapautuu ilmaan metaania ja hiilidioksidia. Se ei ole hyvä asia ilmastonmuutoksen kannalta. – Sitä ei tiedetä, tulevatko vapautuneet päästöt hiilidioksidina vai metaanina ilmakehään. Tämä vaikuttaa taas siihen, kauanko ne pysyvät ilmakehässä. Hiilidioksidi pysyy siellä pidempään kuin metaani, Rantanen sanoo. Rantanen kuvaa ikiroudan sulamista painavaksi tavarajunaksi, jonka pysäyttäminen on vaikeaa sen kerran lähdettyä liikkeelle. – Vaikka onnistuisimme rajoittamaan hiilidioksidipäästöjä ja hidastamaan lämpenemistä, silti ikiroudan sulaminen ei loppuisi. Se voi jatkua vielä vuosikymmeniä. Myös ilmastonmuutosta aiemmin vähätellyt Venäjän presidentti Vladimir Putin on vaikuttanut olevansa huolissaan Siperian tilanteesta. Siperiassa kesäkuun alussa sattuneen öljyvahingon jälkeen Putin on määrännyt myös kaikki ikiroudan päälle rakennetut rakennukset tarkastettavaksi.

Lähde: STT

Author: Saara Teirikko