Helsingin seudun liikenteessä on käytössä nyt 50 sähköbussia, kun linja-autojen kokonaismäärä on 1350. Määrä kasvaa vauhdilla lähivuosina. Tavoitteena on 400 sähköbussia vuonna 2025. Yli puolet HSL-liikenteestä ajetaan uudemmilla Euro 6 -päästötason dieselbusseilla. Joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila kertoo, että niitä on mahdollista muuttaa puhtaiksi siirtymällä biopolttoaineisiin. Jo nyt biopolttoaineiden osuus on noin 40 prosenttia käytetystä polttoaineesta. Ylimääräisiä kustannuksia ei muutoksessa voi välttää. Biodiesel on kalliimpaa kuin tavallinen diesel, mutta valtio voisi Anttilan mukaan helpottaa asiaa polttoaineverotuksen uudistuksella. – Sähköbusseihin siirtyminen puolestaan aiheuttaa kustannuksia erityisesti latausinfran osalta sekä bussiterminaaleissa että varikoilla. Myöhemmin, kun enemmistö kaupunkibusseista on Suomessa ja Euroopassa sähkökäyttöisiä, niiden hankintahinta laskee.
Anttila arvioi, että lipunhintoihin tuskin tulee jyrkkiä muutoksia, sillä uuteen kalustoon siirrytään asteittain. Raideliikennekin lisääntyy, jolloin bussien osuus vastaavasti pienenee. Tampereen seudun joukkoliikenteessä nollapäästöisiä busseja on vielä vähän. Runsaat kolme vuotta sitten otettiin käyttöön neljä sähköbussia. Ensi kesänä aloitetaan uusiutuvan dieselin käyttö kuudessa bussissa. Kaikkiaan linja-autoja on noin 300. Puhtaiden ajoneuvojen hankintaa edellyttävä EU-direktiivi on kuitenkin hyvin tiedossa. – Parhaillaan on käynnissä avoin vuoropuhelu alan toimijoiden kanssa. Siinä selvitetään markkinatilannetta bussien eri käyttövoimien osalta. Tietojen pohjalta päivitetään tänä vuonna Nysse-liikenteen hankintalinjaukset, kertoo suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen.
Hän muistuttaa, että direktiivi koskee vain uusia hankintoja, joten busseja ei tarvitse uusia kerralla. – Tästä näkökulmasta aikataulu uusiutuviin käyttövoimiin siirtymiselle on täysin mahdollinen. Sitä voisi kuitenkin luonnehtia kireäksi, koska samalla sähköbusseissa kalusto ja latausjärjestelmät kehittyvät melko nopeasti. Tampereen seudulla ilmastoteoksi voidaan lukea myös raitiotie, jonka koeliikenne matkustajien kanssa alkaa huhtikuussa 2021.
Lähde: STT