Inhimilliseen luovaan pääomaan sijoittaminen lisää pohjoisen maaseudun ja tunturikylien hyvinvointia

Luovan talouden ajatellaan usein sijoittuvan kaupunkikeskuksiin. Siellä luovien alojen yritysmäärä kasvaa, yrittäjät ja taiteilijat tukevat toisiaan ja muita elinkeinoja sekä luovat yhdessä alueelle elinvoimaa. Luova ala tarjoaa kuitenkin huomattavia mahdollisuuksia hyvinvoinnin ja elinvoiman lisäämiseksi myös suurten kasvukeskusten ulkopuolelle. Tämä käy ilmi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan uudesta teoksesta ”Luontokuvaus soveltavana taiteena”.

Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen professori Timo Jokela on yksi teoksen toimittajista. Jokelan mukaan soveltavan taiteen ja arktisen taiteen tutkimukset osoittavat, että pohjoisen ja arktisen alueen hyvinvointia voidaan merkittävästi edistää muutamilla harkituilla toimenpiteillä. – Erityisesti alueelle tulisi luoda enemmän inhimillistä luovaa pääomaa, Jokela tiivistää. Tämä toteutuu, kun investoidaan koulutukseen ja osaamiseen. Silloin myös nuoret voivat pysyä alueella. Luovien alojen toimijoilta tämä edellyttää uusia sisältöjä, toimintatapoja ja malleja taiteilijoiden ja suunnittelijoiden kouluttamiseksi. Näin toimimalla taiteilijoilla on tahtoa ja taitoja työskennellä yrittäjinä ja palveluiden tuottajina pohjoisessa.

Teos koostuu yhteensä kahdestakymmenestä artikkelista. Kirjoittajat ovat Lapin yliopiston asiantuntijoita, vierailevia opettajia ja taustoiltaan monialaisia opiskelijoita. Soveltavan taiteen taustoja avataan tarpeen, teorian, pedagogiikan ja etiikan näkökulmista. Kirjan inspiroivat esimerkit liittyvät laajenevan luontokuvauksen sovellutuksiin, patikointiin, tähti- ja revontulikuvaukseen, virtuaalisiin luontokokemuksiin ja aineettomiin palveluihin.

Teos perustuu Kuusamossa 2017–2020 toteutetun ”Soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen maisteriohjelma” -hankkeen (ESR/Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus) taustoihin ja tuloksiin. Hankkeen tavoitteena oli vastata haasteisiin, joita oli tunnistettu aluekehityksessä, kulttuuri- ja elinkeinoelämässä sekä taiteilijoiden ja valokuvaajien työllisyystilanteessa. Hanke toteutettiin yhteistyössä Kuusamo-opiston kanssa ja sitä tuki Kuusamon kaupunki.

Valmistuneet taiteilijat ja luontokuvaajat ovat asiantuntijoita ja käytännön toimijoita, jotka voivat osaamisellaan vastata Pohjois-Suomen nykyisiin ja tulevaisuuden tarpeisiin. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta jatkaa parhaillaan soveltavan taiteen kehittämistä Lapin ja luovan talouden kontekstiin muun muassa “Taideperustaisia matkailupalveluita Lappiin” ja “Lapista käsin” -hankkeissa.

Lähde: Lapin yliopisto

Author: Saara Teirikko