Kalamarkkinat ovat sekasorrossa – Lohta saa nyt huippuhalvalla ja kotimainen tuotanto on ajautumassa ongelmiin

Norjalaisen lohen hinta on nyt noin 30 prosenttia alemmalla tasolle kuin mitä se viime vuosina on ollut samaan aikaan vuodesta. Ajankohdalla on merkitystä, sillä yleensä hinnat alkavat laskea kesällä ja ovat matalimmillaan päämyyntikaudella syksyllä, kun kasvattamot alkavat tuottaa kaloja maailmalle.

Lohen kilohinnan myös ennustetaan pysyvän matalalla tasolla. Hintojen romahdus johtuu koronarajoituksista, jotka kutistivat ensin Norjan lohelta markkinat Aasiassa ja sitten Yhdysvalloissa ja Euroopassa kun ravintolat jouduttiin sulkemaan. Suomessa myytävästä kalasta lohikalat kattavat yli puolet markkinoista. Pääosa lohikaloista on tuotua ja ne tuodaan Norjasta. Siksi Norjan lohen hinta heiluttaa kalan hintaa myös Suomessa. – Lohen kysynnän vähentyminen on synnyttänyt ylitarjontatilanteen ja sitä kautta lohen hinta on laskenut ja se vaikuttaa meillä suoraan kotimaisen kasvatetun kirjolohen ja epäsuorasti myös luonnonkalan hintaan, erikoistutkija Jari Setälä Luonnonvarakeskuksesta sanoo. Norjan lohen vientihinta Norjasta ei ole sama kuin kalatiskin myyntihinta, mutta se vaikuttaa siihen nopeasti.

Asiakkaalle se on näkynyt esimerkiksi niin, että jos lohifileen hinta on liikkunut normaalisti yli 20 eurossa niin nyt sitä on voinut saada noin 15 eurolla. Samalla kotimaisen kirjolohen hintaan tulee painetta. Sitä ei voi myydä paljon norjalaista lohta kalliimmalla. Kalankasvattajille esitetäänkin joustomahdollisuuksia. Nyt säännöt ovat sellaiset, että kalaa voisi joutua myymään syksyllä päämyyntikaudella tappiohintaan. Joustoa toimialalle toisi esimerkiksi kasvatuksen sääntelyn muutokset.

Luonnonkaloja kuten kuhaa, siikaa ja ahventa myydään normaalisti paljon ravintoloille. Nyt se myyntikanava on ollut kiinni. – Siinä kalastajat ovat joutuneet miettimään uusiksi väyliä saada kalaa asiakkaille. Se on voinut olla pakatun kalan myyntiä verkkokaupassa, ilmoituksia somessa, kun kalaa on tarjolla tai suoramyyntiä toreilla tai satamassa, Setälä luettelee. Joillakin myynti on voinut jopa kasvaa, kun väki on vältellyt kauppoihin menemistä.

Luonnonkalaa on myös voinut löytää tavallista useammin markettienkin tiskeiltä. Esimerkiksi S-ryhmässä kala, joka olisi normaalisti mennyt ravintoloille, on nyt myyty kaupoissa. – Olemme pyrkineet suosimaan sellaisia tavarantoimittajia, jotka ovat menettäneet asemiaan ravintolamyyntien loppumisen myötä. Olemme siis yrittäneet tasoittaa tätä kuoppaa sillä tavalla, sanoo HOK-Elannon Prisma-ketjun ruokatorivalmentaja Juha Hautaniemi.

Lähde: Yle 

Author: Tuula Pohjola