Kalle Rönni oli 25-vuotias insinööriopiskelija, kun hänen piti ratkaista Rönnvikin yli satavuotiaan tilan kohtalo

Kun Rönnit aloittivat viininteon 25 vuotta sitten, äiti Eila Rönni kuvitteli pääsevänsä eroon jatkuvasta keittiövuorosta. Toisin kävi. Sitä ennen Rönnin suvun omistuksessa yli sata vuotta ollut Rönnvik oli ollut suhteellisen tavallinen maatila, jolla kasvatettiin broilereita, viljeltiin avomaan vihanneksia ja viinimarjoja. 25 vuotta sitten 100 000:n viinimarjapensaan sadosta alettiin tehdä viiniä, ja Kalle Rönnin kodista tuli yhtäkkiä turistinähtävyys.

Siihen aikaan Suomen alkoholilait olivat vielä tiukempia kuin nykyään. Ei ollut puhettakaan, että viiniä olisi saanut myydä muuten kuin Alkon kautta. Vielä kun talon isäntä Jouni Rönni aloitti viinikurssin, ei ollut mitään tietoa, että tähän voisi tulla joskus muutos. ”Viinikurssi aiheutti silloin aika paljon kulmien kohottelua. Oppilaitoksen rehtori oli saanut ajatuksen, että entäs jos viinin valmistaminen suomalaisille tiloilla joskus olisi mahdollista. Se kuitenkin vaikutti kaukaiselta ajatukselta”, Eila sanoo. Suomi oli liittymässä Euroopan unioniin. Kun se vuonna 1995 toteutui, viinin valmistamisesta maatiloilla tulikin laillista.

Ensimmäiset koe-erät viiniä olivat liian tuhteja. Hapokasta marjamehua ei laimennettu tarpeeksi. Vähitellen oikeat reseptit alkoivat löytyä. Kun eduskunta vihdoin antoi luvan tilalla tuotetun viinin myynnille 10. kesäkuuta 1995, Rönneillä oli jo valmiina noin 5 000 pulloa. Samaan aikaan Rönnien kanssa tilaviinin myynnin aloitti neljä muuta tilaa. Seuraavina vuosina viiniyrittäjiä tuli nopeasti lisää ja parhaimmillaan marjaviinitiloja oli yhteensä viitisenkymmentä. Rönnvik on aina ollut niistä suurimpia 15 000–20 000 litran vuosituotannolla. Koko viinintuotanto myydään omasta myymälästä.

Rönnvik sijaitsee Pälkäneellä Laitikkalan kylässä Lahden ja Tampereen välillä kauniissa järvimaisemassa kulkevan valtatie 12:n vierellä. Kun tieto viinintuotannosta alkoi kiiriä, tilalle alkoi virrata mökkimatkalaisia ja muita vieraita. Rönnit esittelivät viljelmiään, viinintuotantoa ja myivät viiniä. Valmiina olleet 5 000 pulloa myytiin loppuun kahdessa kuukaudessa. ”Pian joku kysyi, että voisinko keittää vierailijaryhmälle myös kahvit. No, pitihän ne keittää. Alussa kahvit tarjottiin talon tuvassa tai terassilla. Mutta aika pian Kalle ja pikkuveli Juho ilmoittivat muuttavansa pois kotoa, jos koti on jatkuvasti täynnä turisteja.” Seuraavana talvena Rönnit päättivät remontoida vanhasta hevostallista kesäkahvion. Nopeasti ryhmät kasvoivat ja Eila alkoi laittaa vieraille myös ruokaa. Nykyään anniskelupaikkoja on yhteensä lähes 800 ihmiselle.

Viinitilan 25-vuotisjuhlien kunniaksi tilalla on kesän ajan sen historiaan ja viinintuotantoa esittelevä näyttely. Tallin vintillä on kesäisin taidenäyttely ja siellä tanssitaan joka kesä häitä ja järjestetään syntymäpäiväjuhlia.

68-vuotiaana Eila Rönni valmistaa yhä ruokailijaryhmille ruoat yhdessä 18 vuotta tilalla työskennelleen Mila Omeksen kanssa. ”Sen aikaa kesätyöntekijät pyörittävät kahvilaa.” Monet tämän kesän varaukset tosin peruutettiin koronaepidemian alettua.

Lähde: HS

Author: Tuula Pohjola