Suomen hallitusta arvosteltiin keväällä kovin sanoi siitä, ettei se käytä yhtä paljon koronaviruksen vuoksi kärsivien yritysten palkkatukeen kuin vaikkapa Tanska ja Ruotsi. Monissa muissa maissa toki käytettiin enemmän rahaa, koska oli pakko. Niillä ei näet ollut tilanteeseen sopivaa lomautusjärjestelmää. Tämä käy ilmi Teknologiateollisuuden, Paperiliiton ja Ammattiliitto Pron rahoittamasta tuoreesta selvityksestä. Selvityksessä käydään läpi, miten Ruotsi, Tanska, Saksa, Hollanti, Itävalta ja Espanja pyrkivät välttämään irtisanomiset. ”Useassa maassa ei ole Suomen kaltaista joustavaa lomautusjärjestelmää, johon koronakriisin iskiessä tarvitsi tehdä vain pieniä viilauksia. Siksi tukijärjestelmät piti rakentaa pikavauhtia lakien ja työehtosopimusten kautta”, selvityksen tehnyt työelämän konsultti Jyrki Raina sanoo. Suomessa työntekijän omavastuuaika poistettiin ja turvaa laajennettiin yksinyrittäjiin.
Rainan mukaan muualla Euroopassa on turvauduttu lähinnä työajan lyhentämiseen sopimalla poikkeusjärjestelyin pikapikaa valtakunnallisia ja alakohtaisia sopimuksia. Muita toimia ovat olleet korvaukset yrityksille, kuten sosiaaliturvamaksujen kattaminen valtion varoin, arvonlisäveroalennukset, suorat tuet, lainat ja takuut. Selvityksessä keskitytään työaikajärjestelmiin.
Suomessa lomautettujen korvaukset ovat olleet pienempiä kuin vertailumaissa. Tämä johtuu osittain siitä, että Suomen lomautusmahdollisuus on pysyvä. Korvauksen kustantavat normaalioloissa työntekijät ja yritykset, ei valtio. Muissa selvityksen maissa työntekijä on saanut 60–100 prosenttia normaalista ansiostaan, kun Suomessa korvaus on ollut yleisimmissä tuloluokissa 43–56 prosenttia. ”Minulle tuli yllätyksenä, miten korkeita korvauksia vertailumaissa on maksettu”, Raina sanoo.
Kaikissa maissa tukia on jaettu valtavia määriä. Tukien ehdot ovat monissa maissa olleet kovempia Suomessa. Osingonjako kiellettiin Tanskassa ja Espanjassa sekä Hollannissa, jossa kiellettiin myös johdon bonukset. Ruotsissakin viranomainen voi katsoa, että osinkoa jakava yritys ei ole tuen tarpeessa. Suomessa lomauttavat tai tukea saavat yritykset voivat maksaa osinkoa tai palkita johtajiaan bonuksilla.
Selvityksessä sanotaan, että eri maiden järjestelmät ovat näin isoon kriisiin yllättävän jäykkiä. Rainan mukaan muualla ei ehkä ole syntynyt Suomen kaltaista systemaattista lomautusjärjestelmää, koska työelämän tottumukset ovat erilaisia. Raina on huolissaan siitä, mitä valtavat tuet lopulta aiheuttavat talouselämälle ja miten valtavan kalliista tuista päästään pois. ”Pian alkaa varmasti myös keskustelu siitä, missä vaiheessa tuet alkavat vääristää kilpailua”, hän sanoo. ”Joka tapauksessa sekä työntekijät että työnantajat ovat olleet tyytyväisiä siihen, ettei tällä kertaa lähdetty samaan kuin kymmenen vuotta sitten finanssikriisissä, jolloin kiristettiin vyötä ja irtisanottiin. Ikuisesti tukia ei voi kuitenkaan jatkaa.”
Lähde: HS