Kasvilava keväällä pihaan taimien kera ja syksyllä pois varastoon – Idea helpottaa kaupunkiviljelyä

Yritysidea on yksinkertaistettuna tämä: asiakas ostaa kasvatuslaatikon, hän saa sen taimien kera, vaihtoehtoisia kasvikokoelmia on kuusi, nauttii kesän kasvun ihmeestä, saa satoa ja syksyllä yritys hakee laatikon multineen pois tieltä.

– Syksyllä me pesemme ja sitten varastoimme lavat. Kestävyyden ja hygienian takia päädyimme muoviin, sillä puinen lavakaulus auttamatta lahoaa parin, kolmen kesän jälkeen. Mullan kierrätämme ja kompostoimme, jotta ravintoaineen palaavat.

Tuomas Ilanderin yrittäjäkumppanina on Jarno Laitinen ja yrityksen tiimiin kuuluu kuusi henkeä. Kolme heistä on puutarhureita. Heiltä asiakkaat saavat kesällä hoito-ohjeita kasvatussovelluksen kautta.

Kuten monesti, tämäkin yritysidea alkoi epäonnistumisesta. Ilander perusti kasvimaan kaverinsa Rene Dekkerin takapihalle viime kesänä. Kummallakin on auto, mutta silti aikaa ja energiaa kasvilavojen kuljettamiseen Bauhausista ja mullan roudaamisen meni tuhottomasti.

– Ostimme taimia toukokuussa. Halla vei ne. Hankimme uudet. Yksi kuuma viikonloppu meiltä unohtui kastelu. Puolet kasveista kuukahti.

Taimien toimittaja on Rekolan biodynaaminen puutarha Kangasalta. Ilander kiittää taimien olevan elinvoimaisia, karaistuja ja joissain tomaateissa on jo raakileita, joten satoa saa pian.

Tampereella yrityksen kasvatuslaatikoita on Finlaysonin katolla ja ravintola Periscopen terassilla sekä yksityisillä asiakkailla ympäri Pirkanmaan. Periscope halusi salaatteja, yrttejä ja syötäviä kukkia. Finlaysonin katolla on kesäkurpitsaa ja yrttejä.

Kasvatuslaatikoita on Helsingin kaupungin museon Kaupunkiruokaa-näyttelyssä, joka esittelee, mitä on moderni ruuantuotanto kaupungissa.

Lähde: Aamulehti

Author: Kirsi Seppänen