Kasvomaski tutulla kuosilla voi loukata muiden oikeuksia

Nämä 7 asiaa kasvomaskibisnekseen lähtevien yrittäjien ja ostajien tulee muistaa.

Pula kasvomaskeista koronakamppailussa on ajanut sekä maskeja valmistavat että niitä ostavat yritykset nopeisiin ratkaisuihin. Maskien yllättävä tarve on tarjonnut monelle suomalaisellekin yrittäjälle ja valmistajalle mahdollisuuden uuteen tai merkittävästi kasvavaan liiketoimintaan. Kolsterin IPR-lakimies Maria Ojala kokosi seitsemän kohdan listan, jotta kasvomaskeja suunnittelevat, myyvät ja käyttävät yrityksen välttyvät kielteisiltä ja jopa vakavilta seuraamuksilta.

1. Samankaltaisuus riittää IPR-loukkaukseen

Kasvomaskien valmistukseen ryhtynyttä yritystä saattaa houkuttaa tunnettujen logojen ja hahmojen käyttö tuotteissaan. Ne on kuitenkin suurella todennäköisyydellä suojattu, jolloin niiden hyödyntäminen kaupallisessa mielessä ei ole laillista. Vaikka kyse olisi huolimattomuudesta, vahingosta tai tietämättömyydestä, toisen yrityksen suojattua omaisuutta muistuttavat tai täsmälleen samanlaiset logot, hahmot ja kuviot voivat loukata tavaramerkkiä, tekijänoikeutta tai mallisuojaa. Loukkaaja voi joutua maksamaan oikeuksien omistajalle hyvitystä ja joutua pahimmassa tapauksessa vahingonkorvausvastuuseen. Lisäksi loukkaavat tuotteet on vedettävä markkinoilta.

2. Kun raha vaihtaa omistajaa, kyse on elinkeinotoiminnasta

Kun arvioidaan, onko kyseessä IPR-oikeuksien loukkaus, ratkaisevaa on se, onko kyse elinkeinotoiminnasta. Rahan vaihtaessa omistajaa näin lähtökohtaisesti on. Silloin kasvomaskien myyjä voi syyllistyä IP-loukkaukseen myös vahingossa. Näin voi käydä, vaikka kasvomaskien myynti ei olisi yrittäjän pääasiallinen elinkeino tai myyjä olisi yksityishenkilö, joka kauppaa vain pieniä määriä valmistamiaan maskeja kirpputorilla tai verkkokaupassa. Vastuu muiden oikeuksia loukkaavasta tuotteesta on aina tuotteen myyjän. Tavaramerkkilaki ei ulotu yksityiseen käyttöön, joten kasvomaskien valmistaminen itselle tai lahjoittaminen ystäville tai perheelle on sallittua myös materiaaleista ja kuoseista, joiden oikeudet jokin yritys omistaa.

3. Esiselvitys on aina ensimmäinen askel

Kasvomaskien valmistuksessa olennaisinta on huolellinen esiselvitys. Se kertoo, onko esimerkiksi tietty logo suojattu tavaramerkkinä. Asiantuntija voi auttaa selvittämään logojen ja kuvioiden hyödyntämisen mahdollisuutta omassa liiketoiminnassa, jotta loukkauksia ei synny vahingossa.

4. Oikeat termit takaavat luotettavuuden

Kasvomaskien myynnissä on tärkeää käyttää tuotteista oikeaa nimitystä, joka kuvaa tuotteen ominaisuuksia täsmällisesti. Esimerkiksi terveydenhuollossa käytetyillä hengityssuojaimilla on aina erikseen haettu CE-merkintä, joka kertoo tuotteen läpäisseen tiukat EU-direktiivien vaatimukset. Jotta kuluttajaa ei johdeta harhaan, on tärkeää käyttää tuotteista oikeita termejä ja esimerkiksi täsmentää erikseen, jos tuote ei sovellu terveydenhuollon käyttöön.

5. Oma suojaus auttaa estämään muiden loukkaukset

Loukkaustapauksia vältellessä ei kannata unohtaa oman brändin ja omien, uniikkien tuotteiden suojausta. Jos kasvomaskeissa käyttää omaa kangasta, jonka kuvioinnin tai maskin mallissa on käytetty omaperäisyyttä ja luovuutta, ne kannattaa mahdollisuuksien mukaan suojata ennen myyntiä. Kun suojaa sekä tuotteet että oman yrityksen brändin, muut eivät pääse hyötymään niistä luvatta.

6. Tuoteväärennökset tukevat järjestäytynyttä rikollisuutta

Tuoteväärennökset ovat maailman toiseksi suurin laiton tulonlähde. Mahdollisen oikeuksien loukkauksen lisäksi mielessä kannattaa pitää tuoteväärennökset, joiden taustalla on lähes aina kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus. Jättämällä väärennetyt materiaalit ostamatta ja käyttämättä, välttää myös rikollisten tukemisen.

7. Taustat on selvitettävä erityisesti verkkokaupassa

Tuoteväärennökset rehottavat kaikilla aloilla, joten myyjän sivuston luotettavuuden arviointi voi olla haastavaa. Hälytyskellojen tulisi soida erityisesti silloin, kun kaupassa myydään paljon eri tavaramerkinhaltijoiden logoilla varustettuja tuotteita ilman myyjän yhteyksiä kyseisiin yrityksiin. Silloin kauppa saattaa hyödyntää yritysten tavaramerkkejä ilman lupaa. Vaikka loukkauksiin pyritään tarttumaan ripeästi, verkkokaupassa liikkuu niin paljon tavaraa ja toimijoita, että väärinkäyttötapauksiin on vaikea puuttua heti.

Lähde: Kolster

Author: Tuula Pohjola