Koronaviruspandemia on vakava isku taloudelle EU:ssa ja muualla maailmassa. Sillä on erittäin vakavia sosioekonomisia seurauksia. Kansallisista ja EU:n tasolla toteutettavista nopeista ja kattavista toimista huolimatta EU:n talous kärsii tänä vuonna ennennäkemättömästä taantumasta. Kevään 2020 talousennusteen mukaan euroalueen talous supistuu ennätykselliset 7¾ prosenttia vuonna 2020 ja kasvaa sen jälkeen 6¼ prosenttia vuonna 2021. Koko EU:n talouden ennustetaan supistuvan 7½ prosenttia vuonna 2020 ja kasvavan noin 6 prosenttia vuonna 2021. EU:n ja euroalueen kasvuennusteita on tarkistettu noin yhdeksän prosenttiyksikköä alaspäin syksyn 2019 talousennusteeseen verrattuna.
EU:n talouteen kohdistuva sokki on symmetrinen, sillä pandemia on levinnyt kaikkiin jäsenmaihin. Tästä huolimatta sekä tuotoksen supistuminen vuonna 2020 (ääripäinä Puolan –4¼ prosenttia ja Kreikan –9¾ prosenttia) että elpymisen voimakkuus vuonna 2021 vaihtelevat todennäköisesti suuresti. Kunkin jäsenmaan talouden elpyminen riippuu paitsi pandemian kehittymisestä kyseisessä maassa myös maan talouden rakenteesta ja valmiuksista toteuttaa vakauttavaa politiikkaa. Kun otetaan huomioon EU:n talouksien keskinäinen riippuvuus, elpymisen dynamiikka kussakin jäsenmaassa vaikuttaa elpymisen vahvuuteen myös muissa jäsenmaissa.
Koronaviruspandemia on vaikuttanut voimakkaasti kulutusmenoihin, teollisuustuotantoon, investointeihin, kauppaan, pääomavirtoihin ja toimitusketjuihin. Talouden elpymistä olisi valmisteltava odotetulla rajoittamistoimenpiteiden asteittaisella keventämisellä. EU:n talouden ei kuitenkaan odoteta täysin kattavan tämän vuoden tappioita vuoden 2021 loppuun mennessä. Investoinnit pysyvät vähäisinä, eivätkä työmarkkinat ehdi täysin toipua. EU:n tasolla toteutettavat ja kansalliset toimet ovat ratkaisevassa asemassa, kun pyritään rajoittamaan kriisin aiheuttamia taloudellisia vahinkoja ja helpottamaan nopeaa ja vankkaa elpymistä.
Kevään talousennusteeseen liittyy tavallista enemmän epävarmuutta. Se perustuu oletuksiin koronaviruspandemian kehittymisestä ja siihen liittyvistä rajoittamistoimenpiteistä. Ennusteessa oletetaan, että sulkutoimet poistetaan asteittain toukokuusta alkaen. Myös tähän ennusteeseen liittyvät riskit ovat poikkeuksellisen suuria ja painottuvat heikkenemiseen.
Tämänhetkistä vakavampi ja pitkäkestoisempi pandemia voisi johtaa BKT:n huomattavasti suurempaan supistumiseen kuin tämän ennusteen perusskenaariossa oletetaan. Jos EU:n tasolla ei laadita vahvaa ja oikea-aikaista elpymisstrategiaa, on vaarana, että kriisi johtaa vakaviin vääristymiin sisämarkkinoilla ja syviin taloudellisiin, rahoituksellisiin ja sosiaalisiin eroihin euroalueen jäsenmaiden välillä. Vaarana on myös, että pandemia saa aikaan jyrkempiä ja pysyvämpiä muutoksia asenteissa globaaleja arvoketjuja ja kansainvälistä yhteistyötä kohtaan, mikä heikentäisi erittäin avointa ja yhteenliittynytä Euroopan taloutta. Pandemia voi myös jättää jälkeensä korjaamatonta vahinkoa konkurssien myötä ja pitkäaikaisia vaurioita työmarkkinoille. Kasvua voi myös hidastaa tullien uhka EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välisen siirtymäkauden päätyttyä, joskin tämä vaikuttaa vähäisemmässä määrin EU:ssa kuin Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
Tämä ennuste perustuu teknisiin oletuksiin vaihtokursseista, koroista ja hyödykkeiden hinnoista, sellaisina kuin ne olivat 23. huhtikuuta. Kaikkien muiden saatujen tietojen, myös hallitusten toimia koskevien oletusten, tapauksessa ennusteessa on otettu huomioon 22. huhtikuuta käytettävissä olleet tiedot. Ennusteessa on oletettu, että politiikka säilyy muuttumattomana, paitsi silloin, kun uusista politiikkatoimista on annettu uskottava ja riittävän yksityiskohtainen ilmoitus.
Lähde: Euroopan Komissio