Korona on kasvattanut eroja miesten ja naisten työllisyydessä – Tilastokeskus: Kesäkuussa 223  000 työtöntä

Koronakriisi on iskenyt kovaa naisvaltaisille palvelualoille, esimerkiksi ravintola- ja majoitusalalle. Naisten työllisyysaste on laskenut vuoden takaisesta yli kolme prosenttiyksikköä, ja se oli kesäkuussa alle 72 prosenttia. Miesten työllisyysaste laski viime vuoden kesäkuusta yhden prosenttiyksikön alle 76 prosenttiin.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus sanoo koronakriisin kurittaneen koko Suomea etenkin palvelutyöpaikkojen osalta, koska sulut ovat koskeneet koko maata. Teollisuuden osalta tietyillä toimialoilla voi olla alueellisia keskittymiä, joihin kriisi heijastuu eri tavoilla. Lehmus arvelee, että esimerkiksi Turun seudulla jännitetään telakkateollisuuden puolesta. Alueella on toistaiseksi lykätty laivojen rakentamista ja lomautettu työntekijöitä. Vähemmän huolenaiheita voi olla Oulun kaltaisilla alueilla, joissa on paljon teknologia-alan työpaikkoja. “Tietysti Oulun ja Turun seuduilla on myös paljon konepaja- ja metsäteollisuutta, joihin kriisi toki heijastuu. Lieviä alueellisia eroja varmasti tulee.”

Työllisyysasteen trendiluku oli kesäkuussa 72,4 prosenttia, Tilastokeskus kertoo. Työllisiä oli kesäkuussa 87  000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisyys kääntyi kevään aikana laskuun, kun koronavirus ja sen aiheuttamat rajoitustoimet runtelivat Suomen taloutta. Työttömyysasteen trendi oli kesäkuussa 6,7 prosenttia, kuten se oli myös toukokuussa. Trendi tarkoittaa kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettua lukua. Työttömiä oli 47  000 enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Tilastokeskus tarkisti hieman alaspäin työllisyysasteen trendiä toukokuulta. Toukokuun trendiluvuksi ilmoitetaan nyt 72,5 prosenttia, kun kuukauden takaisessa tilastojulkistuksessa vastaava toukokuun lukema oli 72,6 prosenttia.

Työvoiman ulkopuolella olevia piilotyöttömiä oli kesäkuussa 179  000, mikä on 47  000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Piilotyöttömillä tarkoitetaan ihmisiä, jotka haluaisivat työtä mutta eivät ole sitä aktiivisesti etsineet. Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli kesäkuussa kaikkiaan 223  000. Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli kesäkuun 2020 lopussa kaikkiaan 417  000 työnvälityksen säädösten mukaisesti työttömäksi työnhakijaksi tilastoitua.

Syksyn työllisyysnäkymät ovat Lehmuksen mukaan kaksijakoiset. Palvelualoilla tilanne voi alkaa jo näyttää valoisammalta, koska ihmiset uskaltautuvat jälleen käyttämään palveluita. Sen sijaan teollisuusaloilla lienee vielä luvassa lisää irtisanomisia, koska taloustilanteen heikkeneminen näkyy teollisuudessa hieman viiveellä.

Lähde: MT

Author: Saara Teirikko