Laiminlyönnit lähes kaksinkertaistuivat eläinsuojelun otantatarkastuksissa

Laiminlyönnit ovat lisääntyneet nauta-, sika- ja lammastiloilla, selviää uusimmasta Ruokaviraston eläinsuojeluvalvonnan raportista. Otantaan perustuvissa eläinsuojelutarkastuksissa paljastui säädösten vastaista menettelyä 30 prosentilla tuotantoeläintiloista. Määrä on lähes kaksinkertainen edellisvuoteen verrattuna.

Otantaan perustuvia eläinsuojelutarkastuksia tehtiin vuonna 2019 379 tuotantoeläintilalla, joista 345:llä oli tarkastushetkellä eläimiä. Tuotantoeläintilojen otantavalvonnassa on vuodesta 2017 alkaen painotettu vuosittain tiettyä eläinlajia. Viime vuonna painotettiin erityisesti lammastiloja, mikä myös näkyi tuloksessa: Lammastiloilla (99 kpl) laiminlyöntien osuus nousi 20 prosenttiin edellisvuodesta (0 %). Tarkastetuista nautatiloista (171) laiminlyöntejä havaittiin 34 prosentilla tiloista, mikä on lähes kolminkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Sikatiloja tarkastettiin yhteensä 32. Eläinsuojelusäädösten vastaista menettelyä havaittiin 41 prosentilla tarkastetuista tiloista, mikä on selvästi enemmän kuin vuotta aiemmin (27 %). Turkiseläintiloja tarkastettiin 31 ja niistä 35 prosentilla havaittiin puutteita. Yleisimmin puutteita nauta-, sika-, lammas- ja turkiseläintiloilla havaittiin eläinten hyvinvointiin suoraan liittyvissä vaatimuksissa.

Epäilyyn perustuvien eläinsuojelutarkastusten määrä ylitti 6000 tarkastuskäynnin rajan jo viidettä vuotta peräkkäin. Tarkastuskäyntejä oli yhteensä 6358. Näistä joka neljäs oli uusintatarkastus, joilla varmistettiin, että aiemmin annettuja määräyksiä oli noudatettu. Kuten aiempinakin vuosina, suurin osa tarkastuksista kohdistui koiriin, kissoihin, nautoihin, siipikarjaan ja hevosiin. 618 tarkastuskäynnillä (10 % käynneistä) havaittiin vakavia laiminlyöntejä, ja viranomaiset ryhtyivät kiireellisiin toimenpiteisiin eläinten hyvinvoinnin turvaamiseksi. 29 prosentissa käynneistä (1 833 kohteessa) havaittiin epäkohtia, joihin puututtiin kielloin tai määräyksin tarkoituksenaan saattaa eläinten pito heti tai määräajassa lain edellyttämälle vähimmäistasolle. Aiempien vuosien tavoin suurin osa kiireellisistä toimenpiteistä kohdistui lemmikkieläimiin.

Eläinkuljetuksissa laiminlyöntejä paljastui 12 prosentissa tarkastetuista kuljetuksista. Epäkohtien osuus nousi edellisvuodesta (6 %) usean vuoden hyvän kehityksen jälkeen.

Eläinten hyvinvoinnin valvonta 2019 -raportti (pdf) 

Lähde: Ruokavirasto

Author: Saara Teirikko