Luontoselvitykset – uusi erikoistumisala tarjoaa sertifioituja toimijoita maakäyttöön suunnitteluun

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelman yhtenä tavoitteena on pysäyttää luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen Suomessa, ja hallitusohjelman pohjalta on selvää, että laji- ja luontotyyppien inventointi tulee työllistämään ammattitaitoisia luontoselvittäjiä lähitulevaisuudessa. Luontoselvityksiä tekevät henkilöt voivat sertifioida osaamisensa Ympäristönäytteenottajien sertifiointijärjestelmän kautta, josta alan ensimmäinen sertifikaatti myönnettiin kesäkuun alussa. Sertifiointimahdollisuus yhtenäistää luontoselvittäjien osaamispohjaa ja varmistaa selvitysten tekijöiden riittävän osaamisen. Järjestelmä parantaa luontoselvitysten laatua ja parantaa myös luontoselvityksien tilaajien mahdollisuutta arvioida selvitysten tekijöiden osaamista.

Sertifioidun luontoselvittäjän pätevyys perustuu sekä kokemukseen että teoreettiseen osaamiseen. Ilman käytännön kokemusta henkilöllä ei ole riittävää osaamista sertifikaattia varten. Saadakseen sertifikaatin, hakijan tulee osoittaa, että hän on tehnyt pätevyysvaatimusten mukaisia luontoselvityksiä viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana. Hakija esittää hakemuksessaan, mikä pätevyysvaatimus missäkin selvityksessä toteutuu, ja kertoo, mikä hänen henkilökohtainen työpanoksensa niissä on ollut. Käytännön kokemuksen riittävyyden arvioi sertifiointiryhmän asiantuntija. Teoriaosaaminen osoitetaan tentillä. Alan tentinjärjestäjänä toimii Turun yliopiston Biologian laitos ja Biodiversiteettiyksikkö. Sertifikaatti edellyttää myös kokemusta alalla toimimisesta, mitä ei ole yleensä vastavalmistuneella. Siinä missä sertifikaatti edellyttää aktiivista työskentelyä alalla ja pätevyyden jatkuvaa ylläpitoa ja kehittämistä, loppututkinto säilyy, toimiipa henkilö alalla tai ei. Sertifikaatti on määräaikainen.

Ympäristöministeriön alaisuudessa toimiva ympäristönäytteenottajien henkilösertifiointijärjestelmä on toimintansa aikana vaikuttanut siihen, että kenttähenkilöstö ylläpitää ja kehittää osaamistaan aktiivisesti. Sertifikaatti on nähty kilpailutustilanteissa selvänä etuna. Sertifiointijärjestelmän kautta luottamus kenttätoimintaan on kasvanut, ja alalle on syntynyt uusia kouluttautumismahdollisuuksia. Viime kädessä tilaaja päättää tilaamansa työn laatuvaatimuksista – ja valmiin työn laadun ja riittävyyden arvioi mm. ympäristöviranomainen lupapäätöksiä tehdessään ja ne, joilla on valitusoikeus viranomaisten päätöksistä. Väärin menetelmin tehty, riittämätön ja huonosti toteutettu selvitys edellyttää jatkossakin lisäselvityksiä.

Lähde: SYKE

Author: Saara Teirikko