Ranskan presidentti Emmanuel Macron pitää EU:n saavuttamaa sopimusta koronakriisin hoitoon tarkoitetusta elpymispaketista ja monivuotisesta budjetista historiallisena muutoksena Euroopalle. Macron puhui yhteisessä tiedotustilaisuudessa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa. Merkel puolestaan ilmaisi maratonkokouksen päätyttyä huojentuneisuutensa. Hän arvioi, että koronakriisi on ollut suurin kriisi EU:n historiassa. – Eurooppa on tullut pitkän tien ja osoittanut, että poikkeuksellisessa tilanteessa Eurooppa on valmis ja halukas etenemään uudelle maaperälle, Merkel sanoi.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kuvaa päättynyttä huippukokousta maratoniksi, joka päättyi menestykseen kaikille 27 EU:n jäsenmaalle. Hänen mukaansa neuvottelut olivat vaikeat vaikeissa olosuhteissa. Saksa on EU:n puheenjohtajamaa kuluvalla puolivuotiskaudella. Merkelillä oli näin vetovastuu sopimuksen syntymisessä yhdessä Michelin kanssa.
Lisäksi sopimus on voitto erityisesti Macronille, joka astuessaan virkaan vuonna 2017 lupasi vahvistaa EU:ta. Macron on joutunut usein napit vastakkain niiden jäsenmaiden kanssa, jotka ovat halunneet edetä hitaammin yhteistyön vahvistamisessa. Ranskan ja Saksan akseli oli pääosassa paketin läpiviennissä. Maat esittivät toukokuussa yhdessä 750 miljardin euron elpymispakettia, jonka kaatuminen olisi ollut valtava pettymys molemmille ja olisi voinut heikentää koko EU:ta. Merkel huomautti myös, että elpymispaketilla on laajempaakin merkitystä kuin mitä se on itse EU:lle. – Tämä on tärkeä signaali myös Euroopan rajojen ulkopuolelle. Se todistaa, että EU kykenee toimimaan, Merkel sanoi.
Elpymispaketista jaettavat lainat ja tuet päätynevät varsinkin Italiaan ja Espanjaan, jotka ovat kärsineet koronakriisistä muita EU-maita enemmän. Espanjan pääministeri Pedro Sanchez kutsui kokouksen päätyttyä pakettia Euroopan Marshall-avuksi viitaten näin Yhdysvaltain massiiviseen tukeen Länsi-Euroopan jälleenrakentamiseksi toisen maailmansodan jälkeen.
Elpymispaketin kokoa ja tukipainotteisuutta voimakkaasti arvostellut Hollannin pääministeri Mark Rutte painotti, että paketin pitää olla yksittäistapaus. Hänen mukaansa paketille on kuitenkin selvä tarve poikkeuksellisessa tilanteessa. Hollanti ja niin sanotun nuukan nelikon muut jäsenet Ruotsi, Tanska ja Itävalta varoittivat ennen kokousta, ettei EU:sta saa tulla pysyvää tulonsiirtounionia pohjoisen ja etelän välille.
EU-parlamentin on vielä hyväksyttävä sopimus, jotta se tulisi voimaan.
Lähde: STT