Metsäretket esittelevät metsien monipuolista käyttöä kuudesluokkalaisille

UPM järjestää elo-syyskuun aikana kuudesluokkalaisille metsäretkiä viidellä UPM:n tehdaspaikkakunnalla koronavirustilanteen salliessa. Jo neljättä kertaa järjestettävien metsäretkien tavoitteena on tarjota koululaisille myönteinen metsäkokemus ja lisätä tietämystä suomalaisesta metsien käytöstä. Talousmetsä – kehitys ja kestävä käyttö -nimisillä retkillä tutustutaan muun muassa metsien talous- ja virkistyskäyttöön, riistanhoitoon sekä puusta saataviin tuotteisiin. Lisäksi jokainen oppilas pääsee istuttamaan taimen tulevaisuuden metsäksi. Koronavirustilanteen vuoksi luokkamääriä on jouduttu vähentämään aiemmista vuosista. Metsäretket tarjoavat kuitenkin turvallisen retkikokemuksen poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta: retkillä on tehty erityisjärjestelyjä mm. huomioimalla turvavälit ja hygienia. Retkeilyt järjestetään yhteistyössä Suomen Metsäyhdistyksen ja 4H:n kanssa Jämsässä, Pietarsaaressa, Raumalla, Kouvolassa ja Lappeenrannassa.

Suomen Metsäyhdistyksen nuorisoviestinnän johtavan asiantuntijan Sirpa Kärkkäisen mukaan metsäretkien sisältö tukee alakoulujen opetussuunnitelmien ympäristöopin sisältöjä: luonnonvarojen kestävä käyttö, metsien hyötykäyttö, luonnon monimuotoisuus, ilmastonmuutos ja sen hillitseminen ovat kaikki opetussuunnitelman mukaisia teemoja. ”Monimuotoisuudesta huolehtiminen on erityisen tärkeää talousmetsissä. Oppilaat tutustuvat rasteilla, miten metsänhoidon eri vaiheissa monimuotoisuudesta voidaan huolehtia. Ilmastonmuutoksen käsittelyssä lähdetään liikkeelle perusasioista, siitä miten puut sitovat ilmakehän hiilidioksidissa olevaa hiiltä. Lopuksi pohditaan puuperäisten tuotteiden roolia hiilivarastona.”

Metsäretkien tavoitteena on rakentaa ja ylläpitää suhteita paikallisyhteisöihin ja kertoa kestävästä metsätaloudesta ja metsäteollisuudesta nuorille. Metsäretket ovat osa UPM:n Biofore Share and Care -ohjelmaa. Ohjelma keskittyy hankkeisiin, jotka ovat merkityksellisiä yhtiön liiketoiminnan ja vastuullisuustavoitteiden kannalta. Ohjelman painopistealueet ovat Lukeminen & oppiminen, Paikallinen sitoutuminen, Vastuullinen veden käyttö ja Bioinnovaatioiden vauhdittaminen.

Lähde: UPM

Author: Saara Teirikko