Millaista on tilalla, jossa kausityövoimaa ei tarvita?

Valvottu kasvihuonetuotanto tulee lisääntymään räjähdysmäisesti, ennustaa vertikaaliviljelmiään kehittävä viljelijä

Lapinjärvellä kausityövoimaa ei tarvita. Kun avomaalta saadaan kolme satoa, valvotussa kasvihuonetuotannossa saadaan jopa 12 satoa vuodessa. Kasvihuoneviljely Suomessa on kehittynyttä. “Huippusatotasojen kautta ollaan näyttämässä, että kasvihuone on järkevin ja energiatehokkain. Avomaaviljelyssä ollaan säiden armoilla”, sanoo Robert Jordas.

Kaikkea maataloutta kausivaihtelu ei heiluta. Olen tullut kokeilemaan, millaista työ on paikassa, jossa kausityö on menettänyt merkityksensä. Lapinjärvellä Robben Pikku Puutarhassa työvoimaa tarvitaan tasaisesti vuoden ympäri. ”Pieni” sopii sanana huonosti kuvailemaan paikkaa. Suurissa kasvihuoneissa viljelyssä on jopa 35 eri kasvia. Monet kasvit aloittavat matkansa nelikerroksisista vertikaaliviljelmistä. Taimet varttuvat led-valojen alla. Kun kasvit ovat kyllin suuria, robottihissi poimii taimet kuljettimelle, joka vie ne perinteisempiin kasvihuoneisiin.

Avomaalla salaattisatoa korjataan kolmesti vuodessa. Kasvihuoneessa saadaan jopa 12 satoa vuodessa. Myös kasvisruokavalion ja paikallisuuden suosio on noussut. Olennaista on myös pienentynyt energiankulutus.Yhdysvallat on muutoksesta selkein esimerkki, hän kertoo. Ennen kasvatettiin pelkästään avomaalla ja vihannekset tulivat joko Kaliforniasta tai Meksikosta. ”Nyt tiedetään, että ei ole järkevää kuskata salaattia 6 000 kilometrin matkaa Ei ole mitään syytä, miksei Ruotsilla olisi omaa tuotantoa. Sillä on kaksi kertaa isommat markkinat, edullisempaa sähköä ja yhtä paljon puhdasta vettä. Hurja potentiaali.”

Kasvihuoneet ja vertikaalituotanto eivät kokonaan muuta maailman vihannestuotantoa. Avomaa on yhä tärkeä, Jordas sanoo. Yksi on kuitenkin varmaa: puutarhaviljelyn osuus tulee kasvamaan. Se tulee vaikuttamaan myös siihen, millaista työskentely maatalouden parissa on.

Lähde: MT

Author: Tuula Pohjola