Paperin ongelmat painavat puukaupan näkymiä – Itävallasta kuuluu ei-toivottu viesti

Koronan tuomat talousongelmat ja Kaipolan tehtaan lakkautustieto ovat muuttaneet myös puukaupan näkymiä Suomessa. Kaipolan tehdas on käyttänyt pyöreää puuta ja sahojen haketta reilut 700 000 kuutiota vuodessa. ”Tällä on iso merkitys paikalliseen tilanteeseen. Se vaikuttaa kaikkeen raakapuumarkkinaan ja kääntää puuvirtoja laajemmin”, arvioi MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen.

Suhteessa kevään odotuksiin kuidun kysyntä oli jo ennen Kaipolaakin heikentynyt. Tukkimarkkinoilla tilanne on tasapainoisempi, mutta mahdolliset muut tehdaslakkautukset voivat tummentaa kuvaa.”Positiivista on, että kuusitukin kysyntä on kohtuullinen ja energiapuulla on hyvä kysyntä. Myös kesäkorjuuseen käyvät kuituleimikot kiinnostavat.” Elokuun loppuun mennessä puukauppaa oli tehty 17 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Se tarkoittaa noin neljän miljoonan motin lovea. Huhtikuussa paperien tuotanto putosi Suomessa alimmilleen 30 vuoteen.Sellussa ja hygieniapapereissa tilanne on parempi, mikä tukee kuidun kysyntää.

Sahateollisuus sen sijaan on saanut paikattua viennissä tullutta pudotusta ainakin osin kotimaisen kysynnän ja vapaa-ajanrakentamisen kasvulla. Se on auttanut Hakkaraisen mukaan pitämään tukin kysyntää tasapainossa. Keski-Euroopan metsätuhotilanne sotkee kuitenkin kysyntäpulan lisäksi yhä tukkimarkkinoita. Keski-Euroopassa sahat käyvät jälleen, mutta keväällä korona seisautti sikäläisen sahauksen ja varastot tasaantuivat. Halpaa metsätuhopuuta kuitenkin riittää. Esimerkiksi Itävallassa hakattiin viime vuonna hyönteis-, sieni-, myrsky- ja lumituhojen takia puuta lähes 12 miljoonaa kuutiota, ja määrän odotetaan olevan samansuuruinen tänä vuonna.

Itävallassa esimerkiksi tukin hinta on pudonnut tänä vuonna noin 15 prosenttia ja vuoden 2018 alusta neljänneksen. Kuidunkin keskihinta on laskenut lähes viidenneksen viime vuoden alusta. Hakkaraisen mukaan samankaltainen tilanne on myös Itävallan naapurimaissa. ”Jos katsotaan pidemmän ajan tilannetta tämän jakson yli, niin selluteollisuuden ja kartongin näkymät ovat kuitenkin yhä hyvät. Sama koskee puurakentamista.”

Lähde: MT

Author: Tuula Pohjola