Rakennusala on ottamassa työturvallisuudessa kolmiloikan

Vakavat tapaturmat ovat reilusti vähentyneet ja rakennusala on onnistunut pudottamaan kaikista toimialoista tasaisimmin tapaturmataajuuttaan.

Työturvallisuus on kehittynyt hyvään suuntaan ja rakennusalalta löytyy jo suuri määrä kokonaan tapaturmattomia työpaikkoja, kertoo Työterveyslaitoksen selvitys. Tutkimus tehtiin Rakennusteollisuus RT:n toimeksiannosta vuosikymmenen kestäneen Nolla tapaturmaa rakennusteollisuudessa 2020 -ohjelman päätteeksi.

Rakennusala pudotti kymmenessä vuodessa tapaturmataajuuttaan neljänneksellä, mikä on kaikista toimialoista eniten. RT:n jäsenyritykset puolittivat tapaturmataajuutensa nykyiseen alle 20:een. Myös tapaturmien vakavuus pieneni, yli kolmen päivän poissaolon aiheuttaneiden tapaturmien osuutta kaikista tapaturmista saatiin pienennettyä neljänneksellä. Tapaturmataajuus tarkoittaa sattuneiden tapaturmien ja tehtyjen työtuntien suhdetta miljoonaa työtuntia kohden.

Selvityksestä nousee esiin monia turvallisuuden parannuksia, joita RT:n jäsenyrityksissä on kehitetty ja otettu käyttöön viimeisten kymmenen vuoden aikana. Perusasiat, kuten henkilökohtaisten suojainten käyttö, alkavat olla rakentamisen työpaikoilla kunnossa. Nyt keskeisiä tekijöitä turvallisuuden parantamisessa ovat muun muassa turvallisuuden edistämiseen sitoutunut johto, hyvä työhönopastus, inhimillisten tekijöiden huomiointi, hyvä työilmapiiri sekä turvallisuuden suunnittelu.

Toukokuun toisella viikolla 11.–15.5.2020 vietetään seitsemättä kertaa rakennusalan yhteistä turvallisuusviikkoa. Sen aikana yritykset järjestävät työpaikoilla erilaisia turvallisuuteen liittyviä tapahtumia. Koronaepidemian rajoitukset ovat synnyttäneet uusia ideoita turvallisuusviikon tapahtumien järjestämiseen työmailla ja tuotantolaitoksissa.

Turvallisuusviikon tunnuslause ”Viisaat kypärät yhteen” muistuttaa, että jokaisen tulisi omaehtoisesti valita turvallinen tapa työntekoon ja auttaa myös muita toimimaan turvallisesti. Turvallisuusloikan viimeisen hypyn onnistuminen edellyttää nyt, että toisten turvallisuudesta välittämäisen kulttuuri alkaa tosissaan näkyä rakennusalan työpaikoilla.

Lähde:  Rakennusteollisuus RT

Author: Tuula Pohjola