Rantaniittyjen laiduntaminen heikentää uimaveden laatua ja lisää riskiä uimaveden saastumiselle

Eläinten laiduntaminen uimarantojen läheisyydessä heikentää uimaveden hygieenistä laatua. Laitumen riittävä etäisyys uimarantaan on varmin keino ehkäistä uimavesien saastumista. Juuri päättyneessä tutkimushankkeessa selvitettiin uimavesien laatua ja siihen vaikuttavia tekijöitä. – Tutkimushankkeessa ei selvitetty mikä on riittävä etäisyys laitumen ja uimarannan välillä, mutta se on hyvä arvioida tapauskohtaisesti. Uimakaudella laiduntamista uimarantojen läheisyydessä pitäisi välttää, hankkeen projektipäällikkö Ville Soininen sanoo.

Myös sääolosuhteet vaikuttavat uimaveden laatuun. Kuumana, aurinkoisena ja kuivana kesänä 2018 uimavesissä ei todettu merkkejä laiduneläinten aiheuttamasta saastumisesta. Samoissa mittauspisteissä uimavesien laatu oli selvästi heikompi viileänä, pilvisenä ja sateisena kesänä 2019. Yhden lyhytaikaisen saastumistapahtuman aiheuttajaksi voitiin osoittaa rantaniityllä laiduntava nautakarja.

Tutkimushankkeessa selvitettiin myös Perämeren uimavesien kokonaisfosfori- ja kokonaistyppipitoisuuksia. Perämeren uimavedet sisälsivät runsaasti fosforia, joka kiihdyttää rantojen rehevöitymistä ja umpeen kasvamista.

Tutkimushankkeen toteutti Kalajoen kaupunki yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Hankkeen rahoittivat Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Kalajoen kaupunki ja Siikajoen kunta.

Lähde: Aamuset 

Author: Saara Teirikko