Rasismitutkija pelkää, että keskustelu kiistanalaisista tuotemerkeistä unohtuu nopeasti – ‘Suhde kieleen on yllättävän rakasta ja intiimiä’

Tietokirjailija ja rasismitutkija Olli Löytty toivoo, että keskustelu tuotemerkeistä aiheuttaisi ihmisten ajattelussa pysyvän muutoksen.

Brändikeskustelussa olivat Ylen aamussa mukana Saila Saraniemi (brändimarkkinoinnin professori Oulun yliopistosta) sekä tietokirjailija ja tutkija Olli Löytty. Keskustelua veti Nicklas Wancke. Black Lives Matter -protestien myötä noussut yhteiskunnallinen keskustelu on saanut monet brändeistään tarkat yritykset tarkastelemaan kriittisemmin tuotteitaan.

Rasistisiksi tulkittuja logoja ja tuotenimiä on vaihdettu ryminällä viime viikkoina. Suomessa esimerkiksi Valio kertoi poistavansa turkkilaisen jogurtin pakkauksesta miehen, jolla on päässään turkkilainen kansallispäähine fetsi.Brändimarkkinoinnin professori Saila Saraniemi Oulun yliopistosta muistutti Ylen aamussa maanantaina, että brändien vastuullisuudesta on keskustelu jo pidempään, ainakin 2000-luvun alusta saakka.

Tässä ajassa erityistä on ollut Saraniemen mielestä kuitenkin yritysten reagointinopeus. Professorin mukaan brändit haluavat olla relevantteja yleisölleen ja brändisuhteen arvoisia.– Sanoisin, että korona-ajallakin voi olla jokin merkitys, kun yritykset joka tapauksessa ovat joutuneet pohtimaan, että miten viestiä vastuullisesti ja sensitiivisesti. Globaali kriisi lisää ilmiön voimakkuutta ja ikään kuin herkkyyttä tälle keskustelulle.

Tietokirjailija ja rasismitutkija Olli Löytty Turun yliopistosta oli Saraniemen kanssa samaa mieltä siitä, että aiheen intensiteetti on eri mittaluokkaa kuin ennen. Löytty sanoi kuitenkin pelkäävänsä, että brändien vastuullisuuskeskustelu unohtuu nopeasti. – Mutta toivon, että keskustelu aiheuttaisi ajattelussa pysyvän muutoksen. Löyttyn mukaan keskustelu eri tuotemerkkien sopivuudesta on ollut voimakasta myös Suomessa, koska täällä tunnetaan esimerkiksi Yhdysvaltojen orjuuden historia huomattavasti paremmin kuin kotimainen saamelaiskysymys.

Suomalaisten kiinnostusta kansainvälisiin ilmiöihin kuvastaa Löyttyn mukaan myös yleisesti esimerkiksi se, että suomalaisilla on vahvempia mielipiteitä Yhdysvaltojen presidentistä kuin Suomen presidentistä.Saila Saraniemen mukaan brändien hallinta sinänsä on aivan normaalia yritysten toimintaa ja yksittäisten brändien roolia tarkastellaan jatkuvasti brändiportfoliossa.

Professori Saila Saraniemi sekä tietokirjailija ja tutkija Olli Löytty olivat yhtä mieltä siitä, että keskustelu tuotemerkeistä on nyt selvästi kiihkeämpää kuin aiemmin. Monet kansalaiset ovat ihmetelleet, miksi vanhoja ja tuttuja brändejä halutaan yhtäkkiä muuttaa. Löyttyn mukaan kuluttajankin kannattaa miettiä, minkä takia muutoksia tehdään.

Lähde: Yle

Author: Tuula Pohjola