Riistakolmioiden kesälaskenta alkaa tänään lauantaina 25. heinäkuuta. Se jatkuu 9. elokuuta saakka. Luonnonvarakeskuksen (Luke) erityisasiantuntijan Katja Ikosen mukaan metsään kannattaa suunnata heti aamusta, jolloin eläimetkin ovat parhaiten liikkeellä. Viikonlopun sääennuste näyttää paikoin sateiselta. Ikosen mukaan pieni tihkusade tai satunnaiset kuurot eivät ole kuitenkaan este laskemiselle. Kaatosateella metsään ei kannata lähteä.
“Enemmän haittaa olisi kuitenkin helteestä, koska silloin liikkuminen on raskaampaa niin laskijalle kuin eläimillekin”, Ikonen sanoo. Kesällä riistakolmioita kiertävät vapaaehtoiset laskevat metsäkanalintuja, metsäjäniksiä ja lehtokurppia ja ilmoittavat havaintoja karhusta.
Luonnonvarakeskus suosittelee tekemään laskennat kahden viikon kuluessa aloituspäivästä. Näin tulokset ehtivät mukaan metsänkanalintuja koskevan metsästysasetuksen laatimiseen. Laskennan tulos kannattaa ilmoittaa sähköisesti riistakolmiot.fi-sivulla. Ikosen mukaan valtaosa ilmoituksista tulee jo sähköisesti, jolloin tiedot voidaan päivittää reaaliajassa sivustolle. Kartalle päivittyvät esimerkiksi jo lasketut kolmiot ja niiden tulokset.
Laskentatulokset voi palauttaa myös Postitse. Ikosen mukaan tällöin tulee olla liikkeellä hyvissä ajoin. “Postin kanssa tulee helposti älytön viive, jos tulokset lähetetään esimerkiksi Lapista meille toimistolle.” Suurin osa riistakolmioiden laskijoista on vapaaehtoisia metsästäjiä. “Metsästäjiä luonnollisesti kiinnostaa, mihin suuntaan lajisto omalla alueella kehittyy. Samalla tulee käytyä läpi jahtimaastoja ennen linnustuskautta”, Ikonen sanoo.
Yhden riistakolmion laskeminen vaatii kolme henkilöä, joista keskimmäinen etenee täsmällisesti kolmion sivua pitkin. Kaksi muuta kulkevat samassa tahdissa noin 20 metrin päässä keskimmäisestä ja laskevat lintujen määrän noin 10 metrin etäisyydeltä kulkulinjan molemmin puolin. Näin linjan kokonaisleveys on 60 metriä. Metsänomistaja voi halutessaan perustaa kolmion myös omaan metsäänsä. Tällöin kannattaa olla yhteydessä joko Lukeen tai paikalliseen riistanhoitoyhdistykseen ja selvittää, onko alueella ennestään aktiivisia tai aiemmin perustettuja mutta nykyään lakkautettuja riistakolmioita, joita voisi elvyttää.
Lähde: Maaseudun Tulevaisuus