Poronlihantuotannon kannattavuus heikkenee merkittävästi poronhoitovuonna 2019/2020. Luonnonvarakeskuksen ennustetulosten mukaan yrittäjätulo puolittuu edellisvuodesta ja kannattavuuskerroin jää heikoimmaksi 17 vuoteen.
Viime syksyn teurastuotot jäivät vasojen alhaisemman ruhopainon ja pienemmän ruhomäärän vuoksi edellisvuotta pienemmiksi. Tuet sen sijaan säilyivät ennallaan. Vaikka petovahingot pysyivät suunnilleen ennallaan, vahingonkorvaukset kasvoivat lisääntyneiden liikennevahinkojen myötä.
Vuonna 2019/2020 tuotantokustannukset kasvoivat noin seitsemän prosenttia edellisvuodesta 59 500 euroon yritystä kohti. Suurin osa tuotantokustannuksista aiheutuu yrittäjäperheen oman työn palkkatavoitteesta. Ruokintakustannuksilla on tänä vuonna myös suuri merkitys. Poronlihantuotannon keskimääräinen yrittäjätulo vuonna 2019/2020 painuu 3200 euroon yritystä kohti. Kun yrittäjätulo jaetaan oman pääoman korkotuottotavoitteen ja yrittäjäperheen palkkatavoitteen summalla, saadaan suhteellista kannattavuutta kuvaava kannattavuuskerroin. Keskimääräinen kannattavuuskertoimen arvo 0,13 osoittaa, että yrittäjä sai 2,1 euron tuntipalkan ja 0,4 prosentin korkotuoton omalle pääomalle.
Porotalouden kannattavuusennusteet ovat nähtävissä Luken Taloustohtori-sivustolla Porotalous-verkkopalvelussa. Vuoden 2019/2020 ennusteet perustuvat edellisen vuoden porotalouden kannattavuuskirjanpitoaineistoon, hintojen ja tuotantomäärien kehitystä kuvaaviin tilastotietoihin, yksikkötukitietoihin sekä asiantuntija-arvioihin.
Lähde: Luonnonvarakeskus