Tekstiilien kiertotalous etenee nyt vauhdilla. Tekstiilit ovat vahvasti EU-komission asialistalla, ja Suomessa tekstiilien erilliskeräys aiotaan käynnistää vuonna 2023. Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) rakentaa parhaillaan Paimioon pilottilaitosta, jossa poistotekstiilien käsittely on käynnistymässä jo vuoden 2021 alussa.
LSJH aikoo käsitellä pilottilaitoksessaan kuluttajilta syntyvää poistotekstiiliä. Tekstiilien kierrättäminen ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista. Kun samasta pussista voi löytyä vanhat jumppatrikoot, talvitakki, juhlamekko ja rikkinäisiä t-paitoja, niin kasassa on melkoinen cocktail erilaisia tekstiilikuituja. LSJH on kehittänyt poistotekstiilien lajitteluun soveltuvaa teknologiaa yhteistyössä Lahden ammattikorkeakoulun (LAB) ja laitetoimittaja Spectral Enginen kanssa. Tunnistusteknologia perustuu infrapunaan, ja sen avulla tekstiilien kierrätysmahdollisuudet ovat pian pidemmällä kuin koskaan aikaisemmin. Infrapunatunnistus on jo käytössä esimerkiksi muovipakkausten lajittelussa, mutta tekstiilien kierrätyksessä se on uutta. Käytännössä infrapunaskanneria käyttää edelleen ihminen. Työ kuitenkin nopeutuu, koska nyt tuotteet voidaan koneellisesti tunnistaa sen sijaan, että etsittäisiin tuotteiden pesulapuista materiaalitietoja tai lähetettäisiin kangasnäytteitä laboratorioon tutkittavaksi. Tunnistusteho paranee vähitellen, kun laitteelle opetetaan eri materiaalien ominaisuuksia.
Tekstiilien kiertotaloutta on Suomessa edistetty tekstiilialan yritysten, jätelaitosten sekä tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden yhteistyönä Telaketju-verkostossa. LSJH:n pilottilaitos on yksi yhteistyöverkoston konkreettisista tuloksista. Seuraavaksi poistotekstiilin käsittelylaitos siirtyy operatiiviseen toimintaan. Tekstiilien lajittelulla ja kuitujen avaamisella halutaan palvella mahdollisimman laajasti poistotekstiilien potentiaalisia hyödyntäjiä.
Lähde: Suomen Tekstiili & Muoti ry