Yliopistot ovat saaneet pikavauhdilla lisärahoitusta koronavirustutkimuksiin useilta eri tahoilta. Helsingin yliopisto on onnistunut verkkokampanjalla saamaan vajaassa kuukaudessa 500 uutta lahjoittajaa. Heistä valtaosa on yksityishenkilöitä. Lahjoittajalle tieteen tukeminen on konkreettinen tapa osallistua kriisin ratkaisemiseen.
Myös muut yliopistot ovat saaneet tai saamassa koronatutkimukseen tarkoitettua rahoitusta säätiöiltä, yrityksiltä ja valtiolta. Muissa yliopistoissa varainkeruukamppanjoita ei ole järjestetty. Koronakriisin levitessä Helsingin yliopisto perusti verkkosivuston kertomaan koronatutkimuksesta ja tutkijoista sekä lahjoitustarpeesta. Sosiaalisessa mediassa yliopisto korostaa tutkimuksen roolia koronakriisin ratkaisemisessa. Yliopisto kutsui myös yrityksiä mukaan ajatuksella, että on koko yhteiskunnan etu päästä mahdollisimman pian takaisin töihin.
Maaliskuun puolivälissä alkoi tulla yhteydenottoja alumneilta ja yksityishenkilöiltä, jotka haluaisivat lahjoittaa tai auttaa yliopistoa keräämään varoja.Yliopisto sai ensimmäisen viikon aikana lahjoituksia 170 000 euroa. – Korona on ehdottomasti tuonut uusia lahjoittajia. Heistä valtaosa on tukemassa yliopistoa ensimmäistä kertaa, kertoo yhteiskuntasuhteiden päällikkö Pia Dolivo Helsingin yliopistosta.
Lahjoitusten taustalta löytyy monia syitä. Tieteen ja koronatutkimuksen tukeminen merkitsee monille konkreettista tapaa osallistua kriisin ratkaisemiseen. – Ihmisten auttamishalu tekee kyllä onnelliseksi ja ylpeäksi. On se sitten kymppi tai kymppitonni, jolla tullaan mukaan, iloitsee Dolivo. Säätiöt ovat myös pikavauhtia lisänneet tukeaan yliopistoille. Neljä suomalaista säätiötä yhdisti voimansa ja jakoi 800 000 euroa kymmenelle Helsingin ja Turun yliopiston koronatutkimukselle. Yliopistot pääsevät rahoituksen piiriin, kun Suomen Akatemia avasi huhtikuun alussa COVID-19-erityishaun. Akatemian hallitus osoitti erityshakuun 8,45 miljoonaa euroa.
Lähde: Yle