Ilmaston lämpeneminen sulattaa ikiroutaa, jonne on miljooniksi vuosiksi tallentunut myös taudinaiheuttajia. Tutkijat ovat kuitenkin erimielisiä siitä, millaisen uhkan ihmisen terveydelle jäästä vapautuvat taudinaiheuttajat voisivat tuottaa. Kukaan ei tarkalleen tiedä, mitä kaikkea ikirouta vielä tällä hetkellä pitää otteessaan. Säikähdyttävänä esimerkkinä taudinaiheuttajan paluusta pidetään kesän 2016 tapausta Siperiasta. 12-vuotias lapsi kuoli ja noin 20 ihmistä joutui sairaalahoitoon, kun Jamalin niemimaalla puhkesi pernaruttoepidemia. Kyseessä ei kuitenkaan ollut miljoonia, vaan alle sata vuotta sitten alueelta kadonnut eläinsairaus.
Tutkijoiden arivo on, että epidemia sai alkunsa 75 vuotta sitten kuolleesta porosta, jossa olisi ollut pernarutto. Tauti ryöpsähti sairastuttaen myös satoja poroja. Jotkut tutkijat epäilevät, että raato oli ilmeisesti hautautunut kohtalaisen pintamaahan. Mahdollisesti heikosti jäätyneenä ollut sairastuneen poron raato suli niin, että siinä uinuneet taudinaiheuttajat heräsivät uudelleen henkiin. ”Pernarutto osoittaa, että bakteerit voivat levätä ikiroudassa satoja vuosia ja herätä uudelleen henkiin”, sanoo kliinisen mikrobiologian tutkija Birgitta Evengard Uumajan yliopistosta AFP:lle.
Vuonna 2014 tutkijat löysivät Siperiasta myös ”jättiläisviruksen”, joka oli ollut umpijäässä viimeiset 30 000 vuotta. Aiheesta julkaistiin artikkeli tiedelehdessä PNAS. Pithovirus sibericum –viruksen kohteena ovat ameebat eli tietyntyyppiset yksisoluiset. ”Jättiviruksiksi” aiheeseen perehtyneet tutkijat Aix-Marseillen yliopistosta määrittelivät väljästi sellaiset, jotka he ovat pystyneet havaitsemaan tavallisella mikroskoopilla. Emeritusprofessori Jean-Michel Claverien tutkimusryhmä antoi tuolloin haastattelun National Geographylle.
Tuoreessa AFP:n haastattelussa Claverie vahvistaa edelleen uskovansa, että ikirouta säilöö myös taudinaiheuttajia, jotka kaatoivat useita monimutkaisempia eliöitä. ”Neandertalinihmiset, mammutit, villasarvikuonot kaikki sairastuivat ja monet kuolivat. Jotkut niistä viruksista, jotka aiheuttivat sairaudet, ovat luultavasti edelleen maaperässä, sanoo Claverie.
YK:n kansainvälisen ilmastopaneelin mukaan ikiroudan alue Venäjällä, Kanadassa ja Alaskassa vähenee neljänneksellä vuoteen 2100 mennessä. Näin tapahtuu, vaikka pystyisimme pitämään ilmaston lämpenemisen Pariisin sopimukseen mukaan alle kahden celsiusasteen vauhdissa.
Lähde: Tekniikan Maailma