Pääsiäinen on yksi suklaan vuosittaisista huippusesongeista, jolloin ostoskärryihin päätyy runsaasti kaakaopavuista valmistettuja tuotteita aina rairuohon sekaan piilotettavista värikkäistä pääsiäismunista leivontaan käytettävään kaakaojauheeseen. Reilu kauppa ry selvitti suomalaisten tietoisuutta ja näkemyksiä vastuullisesti tuotettua suklaata kohtaan Suomalaisten vastuulliset valinnat -tutkimuksessaan. Tulosten mukaan vastuulliset valinnat kiinnostavat vastaajia myös makeishyllyllä – lähes puolet heistä (49,2 %) valitsisi ostohetkellä vastuullisesti tuotettua suklaata erittäin tai melko todennäköisesti, jos sitä olisi ostohetkellä tarjolla. Nuoret vastaajat päätyisivät vastuullisesti tuotettuun suklaaseen hieman vanhempia ikäryhmiä todennäköisemmin. Lähes yhtä useat vastaajat (44,3 %) ovat valmiita maksamaan vastuullisesta tuotetusta suklaasta enemmän.
Lapsityövoiman käyttö kaakaoviljelmillä nousi Suomalaisten vastuulliset valinnat -tutkimuksen mukaan selkeästi ostopäätökseen vaikuttavaksi tekijäksi. Lähes kolme neljännestä jättäisi suklaan ostamatta, jos suklaaseen käytetyllä kaakaoviljelmällä on käytetty lapsityövoimaa. Lapsityövoiman käyttö vaikuttaisi tutkimuksen vastaajista eniten (82,9 %) 65–74 vuotiaisiin. Tutkimukseen vastanneista hieman yli kolmannes (36,5 %) vastaajista luottaa, että kaikki suklaa on tuotettu vastuullisesti ja sitä voi syödä hyvällä mielin. Toisaalta vastaajista hieman vajaa kolmannes (31,2 %) epäilee sitä ja loput eivät osaa ottaa kantaa.
Suomalaisten vastuulliset valinnat -tutkimuksen mukaan 44,3 % vastaajista olisi valmiita maksamaan enemmän vastuullisesti tuotetusta suklaasta. Naiset olivat vastausten perusteella keskimääräistä maksuhaluisempia kuin miehet. Tulotaso ei heijastunut maksuhalukkuuteen – matalin ja korkein tuloluokka olivat yhtä valmiita maksamaan vastuullisten valintojen tekemisestä enemmän.
Suurin osa maailman kaakaosta tulee Länsi-Afrikasta. Köyhille perheille lapsityön hyväksikäyttö on edelleen yksi selviytymiskeinoista köyhien alueiden maaseudulla, sillä heillä ei ole varaa palkata työvoimaa töihin. Ulkoministeriön myöntämän lisärahoituksen turvin Reilu kauppa ry on laajentamassa kehitysyhteistyötään Ghanassa. Hankkeen tavoitteena on pyrkiä kitkemään lapsityövoiman käyttöä puuttumalla sen juurisyihin, kuten maaseudun köyhyyteen. Lue lisää hankkeesta: Reilu kauppa ryhtyy ratkomaan lapsityövoiman juurisyitä Ghanassa uudella hankkeella.
Lähde: Reilu Kauppa