Suomessa on viime vuosina rakennettu noin 7000-8000 pientaloa vuosittain. Näistä energiatehokkuudeltaan vähiten energiaa kuluttavaan A-energialuokkaan yltää noin 16 prosenttia, B-energialuokkaa on kaikista uusista pientaloista noin 80 prosenttia. Tuusulan asuntomessualueella prosentit ovat toiset: alueelle tulevista pientaloista 25 prosenttia on A-luokkaa, B-luokkaa 68 prosenttia.
Motivan koordinoima Energiatehokas koti -hanke on poiminut Tuusulan asuntomessuilta kohteita, joita hanke seuraa seuraavat kaksi vuotta.Tavoitteena on tuoda esille se, miten suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tehdyt valinnat toimivat käytännössä, ja saavuttavatko talot niille asetetut energiatehokkuustavoitteet.
Villa Mikaelissa (kohde 6a) ulkopuolisen energian käyttö on pyritty minimoimaan. Tavoitteena on selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostoenergiaa. Rakennuksen lämmönlähteenä on ilma-vesilämpöpumppu sekä sähköä tuottavat aurinkopaneelit, jotka on varustettu akuilla.
Talo Honka Huomen (kohde 41) on kokonaan hirrestä valmistettu mutta modernin näköinen pientalo. Energiatehokkuuden taustalla ovat energiatehokkaat ratkaisut talo¬tekniikassa ja A-luokan ikkunoissa. Talo on myös tehty tavallista tiiviimmäksi. Lämmitys ja lämmin käyttövesi tuotetaan ilmavesilämpöpumpulla.
Lisätietoja seurantakohteistamme on koottu Energiatehokas koti-sivustolle.
Energiatehokas koti -hankkeen päärahoittaja on ympäristöministeriö, ja mukana ovat ABB Oy, Enervent Zehnder Oy, Honkarakenne Oy, Lämmitysenergia Yhdistys ry, Nibe Energy Systems Oy, Pientaloteollisuus ry, PRKK – Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry, STUL ry – Löydä Sähkömies, Talotekninen teollisuus ja kauppa ry (Talteka), Tuusulan Asuntomessut, Uponor Oy sekä Visual Computing Oy – TaloPeli.
Lähde: Motiva