Tutkimushankkeessa selvitetään, millaisia yhteisvaikutuksia ulkomaalaislakiin ja sen soveltamiskäytäntöön tehdyillä muutoksilla on ollut kansainvälistä suojelua hakeneiden ja saavien asemaan. Erityisesti tarkastellaan, onko muutoksilla ollut vaikutusta lapsen edun toteutumiseen.
Ulkomaalaislakiin on kansainvälisen suojelun osalta valmisteltu viime vuosina muutoksia erillisinä hankkeina sisäministeriössä ja oikeusministeriössä. On kuitenkin tarpeen, että muutosten yhteisvaikutusta kansainvälistä suojelua hakeneiden ja saavien asemaan tarkastellaan kokonaisuutena. Esimerkiksi perustuslakivaliokunta ja yhdenvertaisuusvaltuutettu ovat kiinnittäneet asiaan huomiota.
Nyt käynnistyvän tutkimushankkeen avulla pyritään saamaan tarkempaa tietoa siitä, miten ulkomaalaislain ja sen soveltamiskäytännön muutokset ovat vaikuttaneet yleisesti kansainvälistä suojelua hakevien ja saavien oikeudelliseen asemaan sekä erityisesti lasten asemaan. Ajallisesti tutkimuksen kohteeksi on rajattu viime hallituskauden aikana (2015–2019) hyväksytyt tai voimaan tulleet muutokset.
Turvapaikkaprosessista on viime vuosina tehty useita selvityksiä, joiden perusteella Maahanmuuttovirasto ja eri viranomaiset ovat jo tehneet kehittämistyötä.
Sisäministeriön tilaamassa ja Owal Groupin toteuttamassa, kesäkuussa 2019 valmistuneessa selvityksessä tarkasteltiin turvapaikkaprosessia kokonaisuutena erityisesti prosessin sujuvuuden ja laadun sekä resurssien näkökulmasta. Oikeusturvaa tarkasteltiin turvapaikanhakijan oikeusavun järjestämisen ja toisaalta turvapaikkapäätöksiä koskevien valitusaikojen kannalta.
Lähde: Sisäministeriö