Eurooppa harmaantuu ja ikääntyy nopeasti, mutta huoltosuhde ei välttämättä muutu niin uhkaavasti kun on ajateltu. Viime vuonna julkaistussa EU:n väestöskenaarioissa huomioitiin myös väestön koulutustaso ja työllisyysaste. Tulokset osoittivat, että vuonna 2060 jopa puolet EU:n väestöstä voi olla korkeasti koulutettua, jolloin EU:lla olisi myös paremmat mahdollisuudet sopeutua muuttuvaan työelämään.
Tämän vuoksi tutkimus ei osoita huoltosuhteen tilanteen olevan yhtä uhkaava kuin aiemmissa tutkimuksissa, joissa tarkasteltiin vain oletettua työikäistä väestöä suhteessa muihin. ”Tutkijat totesivat, että vaikka syntyvyys nousisi ja maahanmuutto EU-alueelle lisääntyisi roimasti, niin se ei ratkaisisi ongelmaa lähivuosina.”
Professori Wolfgang Lutzin johdolla tehty skenaario väittää, että työllisyyden nostaminen on tehokkain tapa taata ikääntyvän väestön hyvinvointi – Tutkijat totesivat, että vaikka syntyvyys nousisi ja maahanmuutto EU-alueelle lisääntyisi roimasti, niin se ei ratkaisisi ongelmaa lähivuosina. Se, mikä auttaisi Euroopassa, olisi nuorten ja naisten korkeampi osallistuminen työelämään ja työllisyysasteen nosto, sanoo väestöpoliittista selvitystä valtioneuvostolle tekevä Anna Rotkirch.
Ilmastonmuutoksen kannalta väestön vähentyminen ei ole välttämättä huono asia. – Ennusteet lupaavat hyvää ympäristön kannalta. Ruoantuotantoon kohdistuu vähemmän paineita ja hiilipäästöt laskevat, IHME-instituutin johtaja Christoper Murray Washingtonin yliopistosta kommentoi uutistoimisto AFP:lle. Koulutetulla väestöllä lienee paremmat mahdollisuudet sopeutua ilmastonmuutoksen ja työelämän muutoksiin.
Lähde: Hämeen Sanomat