Vesilintujen saapuminen noudattaa jäänlähdön aikataulua

Jäänlähdön ajoittumista ja vesilintujen saapumista selvitettiin Kaakkois-Suomessa Parikkalassa sijaitsevilla tutkimusjärvillä 1991−2018 kerätystä aineistosta. Aineisto oli kerätty keväisin viikon välein tehdyillä laskennoilla. Aikaisin pesivät lajit myös saapuvat aikaisin, myöhään pesivät myöhemmin. Tukkasotka on tässä suhteessa mielenkiintoinen laji. Se saapuu pesimäjärville yllättävän aikaisin ollakseen erityisen myöhäinen pesijä. Sinisorsa, telkkä ja tavi edustavat aikaisin pesiviä lajeja, kun taas haapana, tukkasotka ja mustakurkku-uikku ovat myöhään pesiviä lajeja. Kaikkien näiden lajien saapuminen Parikkalan tutkimusjärville on aikaistunut jaksolla 1991−2018 jäänlähdön aikaistumisen myötä.

Vesilintujen saapumisaikataulu vaihtelee voimakkaasti vuosien välillä, mutta noudattaa kaikilla lajeilla yllättävän hyvin jäänlähdön vaihtelua. Jäänlähtö ja veden lämpeneminen vaikuttavat vesilintuihin vesiekosysteemissä tapahtuvien muutosten kautta, mutta myös suoraan. Kevätsulat ja avovesialueet määräävät ruokailualueiden esiintymisen ja laajuuden sekä ravinnon saatavuuden. Jäänlähdön aikaistuminen on yksi näkyvimmistä ilmastonmuutoksen ja keväiden lämpenemisen seurauksista. Parikkalan tutkimusjärvillä jäänlähtö on aikaistunut noin kahdeksan vuorokautta viimeisen vajaan kolmenkymmenen vuoden aikana. Vuosien välinen vaihtelu on kuitenkin ollut suurta aivan viime aikoihin saakka: 2014 järvet vapautuivat jääpeitteestä jo 21. huhtikuuta mennessä, 2017 vasta 10. toukokuuta.

Edellä mainituista kuudesta lajista tukkasotkan, mustakurkku-uikun ja haapanan pesimäkannat Suomessa ovat taantuneet siinä määrin, että lajit on luokiteltu uhanalaisiksi. Voisiko näiden lajien taantuma liittyä ilmastonmuutokseen? Myöhään pesivällä mustakurkku-uikulla jäänlähdön aikaistuminen näyttää heikentävän pesintämenestystä. Muilla lajeilla vastaavaa ei ole havaittu. Avoimilla paikoilla sijaitsevat mustakurkku-uikun pesät tulevat mahdollisesti helpommin ryöstetyksi erityisesti aikaisina keväinä. Sen sijaan saapumisen viivästyminen suhteessa jäänlähtöön ei näytä vaikuttavan pesintämenestykseen millään tutkitusta kuudesta lajista. Tämänhetkisen tutkimustiedon valossa näyttää siltä, että aikaisin saapuvat ja pesivät lajit pystyvät reagoimaan keväiden aikaistumiseen siten, että pesintämenestys ei kärsi. Ilmastonmuutoksen vaikutuksista vesilintuihin tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta.

Lähde: Luke 

Author: Saara Teirikko