Suurin osa etänä työskennelleistä suomalaisista kaipaa jo konttorin humuun ja humputukseen. Tämä käy ilmi Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä. Lähes 60 prosenttia palaisi työpaikalleen mielellään “koska koronatilanne on nyt parempi”. Silti jopa yli viidettä huolestuttaa. 23 prosenttia vastaajista ei haluaisi palata työpaikalle, lähityöhön, koska koronatilanne pelottaa. Toinen viidennes (19 prosenttia) ei osannut sanoa juuta eikä jaata. Seuraava kysymys onkin sitten turvallinen töihinpaluu.
Työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tanja Luukkanen Ammattiliitto Pro:sta sanoo, että se huolestuttaa monia. Luukkasen mukaan töihinpaluu pitää toteuttaa suunnitelmallisesti, jopa sillä tasolla, että jokaisen työntekijän ja työpisteen kohdalla käydään läpi koronaan liittyvät vaarat ja haittatekijät. Työn tekijät tuntevat työnsä parhaiten, siksi heidät pitää ottaa töihinpaluun suunnitteluun mukaan.
Jatkossa yhä useampi paiskii etätöitä. Ylen kyselyssä 56 prosenttia vastasi, että aikoo tehdä jatkossa enemmän etätöitä. Kiinnostavaa on, että vielä huhtikuussa vain 27 prosenttia oli sitä mieltä, että tekee jatkossa enemmän etänä hommia. Silloin moni oli epävarma. Nyt etätöitä on tehty ja ne ovat tulleet jäädäkseen. – Suuressa osassa työpaikkoja siirtyminen etätöihin on mennyt kivuttomasti ja ketterästi, mutta on ollut yksittäisiä tapauksia joissa meihin on otettu yhteyttä, että työnantaja ei ole ollutkaan halukas päästämään etätöihin, vaikka työntekijä on jopa riskiryhmässä, Ammattiliitto Pron Luukkanen sanoo.
On tärkeää muistaa, että etätyö koskee toki vain osaa työntekijöistä. Toistaiseksi bussikuski ei voi noin vain jättää vuoroaan ajamatta ja jäädä kotiin virtuaalikuskiksi. Sairaanhoitajan ja opettajankin on mentävä kohtaamaan potilaansa ja oppilaansa.
Ylen kyselyssä kaiken työn etänä teki 26 prosenttia vastanneista. Osan töistä 14 prosenttia. 36 prosenttia ilmoitti, ettei voi siirtyä etätöihin töissään ja vastaajista loput eivät olleet työelämässä.
Toisille etätyö on pakkopullaa, toisille mieluista. Ylen kyselyssä 48 prosenttia vastanneista tekee mielellään töitä aina etänä kun mahdollista. 29 prosenttia ei taas pidä etätöistä, vaan menee mieluummin työpaikalle fyysisesti. Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen sanoo, että nyt näkyy myös ihmisten puutuminen etätyöhön ja kaipuu työyhteisöön. – Kyse on sekä että -mallista, tämä ei ole joko tai -kysymys. Etätöitä halutaan lisätä, mutta toisaalta kaivataan työyhteisöä ja työpaikkaa, jossa ajatukset vaihtuvat ja jossa opitaan toinen toisilta, Hakanen sanoo. Parhaimmillaan jatkossa yhdistetään molemmat: työpaikan hyvät työolosuhteet ja etätyö silloin kun se on toimivaa, hän muistuttaa.
Ammattiliitto Pron Luukkanen muistuttaa, että koronan toinen aalto on mahdollinen. Työntantajien pitääkin varautua siihen. Monilla työpaikoilla etätyötä on nyt harjoiteltu ja hyviä käytäntöjä otettu käyttöön. Etenkin riskiryhmiin kuuluvat työntekijät pitäisi Luukkasen mukaan ottaa huomioon – sekä ne, joiden lähipiirissä on riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä.
Taloustutkimus haastatteli Ylen uutisten toimeksiannosta 1447:ää Suomen aikuisväestöön kuuluvaa henkilöä 24.-27. heinäkuuta. Kysely tehtiin internetpaneelissa, ja tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestöä vastaaviksi. Vastaajista työikäisiä eli 20-65-vuotiaita on 916, ja otos on painotettu edustamaan Suomen 3,2:ta miljoonaa työikäistä. Koko otoksen osalta virhemarginaali on noin 2,5 ja työikäisten osalta 3 prosenttiyksikköä.
Lähde: Yle