Pienaurinkovoimalat tuottivat Suomessa 197 megawattia sähköä vuonna 2019, Energiaviraston tiedot kertovat. Se on 64 prosenttia edellisvuotta enemmän ja lähes 25 kertaa niin paljon kuin vuonna 2015. Aineistossa ovat mukana alla yhden megawatin pienvoimalat, jotka on kytketty sähköverkkoon.
Salossa aurinkovoimaloita valmistavan Solar Finlandin suurin asiakasryhmä ovat yritykset ja maatilat. Noin 40 prosenttia Suomen myynnistä menee maatiloille, kun mitataan tuotettuja megawatteja. Maatalouden investointituella järjestelmän takaisinmaksuaika on noin kuusi vuotta, omakotitaloilla 10–12 vuotta. Investointeja hidastaa se, ettei ylituotannosta saada kunnon korvausta. Vaikka useat yhtiöt maksavat energiasta pääosin saman verran kuin kuluttaja, siirtomaksun ja veron vuoksi todellisesta sähkön hinnasta saa hyvityksenä vain noin puolet. Maatalouden investointituen ehtona on se, että sähköä tuotetaan vain omaan tarpeeseen. Maatalouden huono kannattavuustilanne vaikuttaa negatiivisesti myös kannattaviin investointeihin.
Vaikka aurinkopaneelit eivät tuota sähköä sydäntalvella, on vuoden keskituotto Suomessa lähes sama kuin Keski-Euroopassa. Ihanneolosuhde paneelille on kirkas auringonpaiste ja matala lämpötila. Siksi Suomen tuotantoennätykset syntyvät usein maaliskuussa. Solar Finlandin hallituksen puheenjohtajan Esa Arevan mukaan ostajan kannattaa kiinnittää enemmän huomiota järjestelmän vuosituottoon kuin potentiaaliseen hetkelliseen maksimituottoon. Oikeanlaisella pintalasilla paneeli hyödyntää tehokkaasti myös hajavaloa, jolloin maksimituotto hieman vähenee mutta todellinen vuosituotto nousee. Toimitusjohtaja Anu Areva toivoisi, että suomalaiset perehtyisivät enemmän aurinkovoimaloihin niitä hankkiessaan. Esimerkiksi ovelta ovelle kiertävät kauppiaat voivat myydä kiinalaisia paneeleja valtavan kalliilla kuluttajalle, joka ei ole perehtynyt hintatasoon.
Lähde: MT