Avomaan kasvissadot parhaimmillaan

Avomaalla kasvisten satokausi alkoi keväällä hitaanlaisesti hallaöiden takia, mutta istutuksia ajoittamalla päästiin hyvin eteenpäin. Kesäkuun helteet rasittivat jonkin verran varsinkin salaattikasveja. Heinäkuu puolestaan tarjosi poikkeuksellisen viileää säätä ja sateita, jolloin kasvu hidastui. Toisaalta monet kasvikset, varsinkin kaalit kasvavat viileässä hyvälaatuisina, ja niistä tulee meheviä. Lämpöä vaativat kasvikset, kuten avomaan kurkut ja kesäkurpitsa, kasvoivat heinäkuussa melko hitaaseen tahtiin.

Nyt elokuun puoliväliä lähestyttäessä viljelijät suhtautuvat satokauteen luottavaisesti. Kukkakaalia korjataan jo enenevästi melko niukan kauden jälkeen. Parsakaali on tänä vuonna laadukasta. Kasvu on onnistunut, ja kaalit lähtevät viljelijöiltä ensiluokkaisina. Kaupan ketjulta toivotaan huolellista parsakaalien säilytystä. Pakkaamattomana ja lämpimässä säilytettynä laatu kärsii nopeasti. Varhaiskaalista on siirrytty kesäkaaliin, ja pian jo syyskaaliin. Kysyntä on vilkastunut, ja myös suippokaali on tullut osalle kuluttajista tutuksi. Suippokaalin niin vihreä kuin punainenkin vaihtoehto ovat erinomaisia salaattikaaleja. Litteä käärylekaali on tulossa myyntiin sekin, samoin mehevät, rapeat kyssäkaalit. Erilaiset sipulit, kuten kauniit punasipulit ja kotimainen tuore valkosipuli, ovat vertaansa vailla.

Juureksia on päästy nostamaan elokuussa helpommin kuin heinäkuun runsaiden sateiden pehmittämiltä pelloilta. Vastanostetuissa porkkanoissa aistii porkkanalle ominaisen aromin ja maun aivan toisella tavalla kuin pitkään varastoiduista. Tuoreena myytävien herneiden kasvustoja verottivat valkoposkihanhet paikoin niin paljon, että jouduttiin tekemään uusintakylvöjä. Kotimaiseen fenkoliin toivotaan kuluttajien tekevän tuttavuutta nyt, kun sen saatavuus on hyvä. Fenkolia kannattaa maistaa ensin raakana, ja todeta sen makean mausteinen, anikseen vivahtava aromi.

Sadonkorjuuviikkoja vietetään koko maassa viikoilla 33 ja 34 (10.8.–23.8.2020). Osallistu viikkoihin käyttämällä kotimaisia sadonkorjuun meheviä ja maukkaita kasviksia monipuolisesti ja runsaasti, eri tavoin valmistettuina.

Lähde: MTK ry

Author: Tuula Pohjola