Käyntimäärien kasvu kansallispuistoissa ja muissa vastaavissa kohteissa on viimeisen viiden vuoden aikana ollut noin 3 % vuodessa, mikä on vuositasolla tarkoittanut kahtasataa tuhatta lisäkäyntiä. Valtion maiden suojelualueiden ja asiakaspalvelupisteiden kokonaiskäyntimäärä oli vuonna 2019 noin 8,2 miljoonaa käyntiä. Metsähallituksen Luontopalvelut on koonnut tähän tilannekatsaukseen käyntimäärätiedot 24 suojelualueelta, jotka ovat eri tyyppisiä ja eri puolilta maata. Tarkastelua varten kohteelta piti olla saatavilla tammi-huhtikuun 2020 kävijälaskurilukemat ja vähintään edelliseltä vuodelta vastaavat tiedot vertailukohdaksi.
Pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Hämeessä sijaitsevissa kohteissa käyntimäärät kasvoivat vahvasti alkuvuodesta 2020 edelliseen vuoteen verrattuna, mikä johtuu maalis-huhtikuussa osittain koronavirusrajoituksista. Mutta myös jo tammi-helmikuussa oli useilla kohteilla vahvaa kasvua, jota selittää lumeton talvi rannikolla ja erittäin vähäluminen talvi muualla Etelä-Suomessa. Suurinta käyntimäärien kasvu oli maaliskuussa ennen Uudenmaan rajojen sulkemista, jolloin monet suuntasivat viestinnän kannustamina kauemmas ruuhkautuvista pääkaupunkiseudun kansallispuistoista kuten Torronsuolle ja Liesjärvelle Kanta-Hämeessä ja Valkmusaan Kymenlaaksossa. Rajojen sulkeutumisen jälkeen retkeilijät eivät kuitenkaan suunnanneet vain muutamaan Uudenmaan kohteeseen, kuten Nuuksioon, joten ruuhkista viestintä näyttää tavoittaneen ihmiset aika hyvin ja ulkoilijat löysivät vaihtoehtoisia kohteita mm. lähiluonnosta.
Pohjoisempana talven säät olivat erinomaiset ja maaliskuun alkupuolelle asti käyntimäärät olivat vahvassa nousussa edellisvuoteen verrattuna etenkin matkailukeskusten lähikansallispuistoissa. Maaliskuukin oli vielä osassa pohjoisen kohteita kokonaisuudessaan plussalla. Mutta huhtikuussa tärkeä viesti matkustusrajoituksista ja kansallispuistojenkin tupien sulkemisesta tavoitti matkailijat, ja tulos näkyi laskuna myös pohjoisen puistojen käyntimäärissä. Huhtikuun käyntimäärät pienenivät matkailukeskusten lähellä sijaitsevissa puistoissa vähimmilläänkin 18 % (Syötteen kansallispuisto) ja enimmillään lähes 90 % (Kolin, Urho Kekkosen ja Pallas–Yllästunturin kansallispuistot) edellisen vuoden huhtikuuhun verrattuna. Syötteellä esimerkiksi paikalliset asukkaat tai Oulun seudulta etätöihin mökeilleen siirtyneet käyttivät seudun latuja, joita pidettiin avoinna, vaikka matkailualueen muut palvelut olivat suljettuina.
Metsähallituksen Luontopalvelut avaa luontokeskukset, perinnetilat sekä varaus-, vuokra- ja autiotuvat 1.6. alkaen.
Lähde: Metsähallitus a