Helmi-elinympäristöohjelmassa selvitetään arvokkaiden lintuvesikohteiden linnuston tilaa maastossa tehtävin kartoituksin

Lintuvesien kunnostaminen on välttämätöntä useiden uhanalaisten ranta- ja vesilintujemme suojelemiseksi. Puolet Suomen kosteikkojen vesilinnuista on uhanalaisia. Merkittävin syy tähän on kosteikkojen rehevöityminen ja umpeenkasvu. Ympäristöministeriön käynnistämän Helmi-ohjelman toimenpiteiden avulla halutaan pysäyttää kosteikoista riippuvaisten lintulajien kantojen epäsuotuisa kehitys. Ensisijaisesti monimuotoisuuden turvaamiseen ja lisäämiseen tähtäävät toimet voivat myös parantaa lintuvesien vedenlaatua sekä toisinaan avata umpeenkasvun myötä sulkeutuneita näkymiä vesialueille.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen sekä Metsähallituksen luontopalveluiden toimeksiannosta kartoitetaan tänä vuonna huhtikuun ja marraskuun välisenä ajanjaksona 17 lintuvesikohteen linnuston nykytila. Kartoitukset sisältävät kohteesta riippuen muuttoaikana lepäilevien lintujen, pesimälinnuston sekä poikueiden havainnointia. Helmi-ohjelman lisäksi ELY-keskuksen toimeksiannosta kartoitetaan Kristiinankaupungin saariston Natura 2000 -alueen 80-100 saaren ja luodon pesimälinnustoa toukokuun lopulla ja kesäkuun alkupuolella. Kartoitustietoa käytetään alueen hoidon ja käytön suunnittelun pohjana ja samalla päivitetään alueen linnustotietoja. Edellisen kerran vastaava kartoitus on tehty vuonna 1995.

Linnuston kartoitukset tehdään kohteesta riippuen maa- tai vesialueelta käsin pääsääntöisesti kello 4-10 välillä. Kartoitukset toteutetaan siten, ettei niistä aiheudu paikallisille asukkaille ja linnustolle häiriötä.

Lähde: ELY-keskus (Pohjalaismaakunnat)

Author: Saara Teirikko